Linkovi

Počela Minhenska bezbednosna konferencija, u subotu panel o Kosovu


Godišnji skup globalnih bezbjednosnih igrača, Minhenska bezbjednosna konferencija počela je u petak, a okupila zvaničnike poput američkog potpredsjednika, generalnog sekretara NATO, Visoku predstavnicu EU, šefove diplomatija Rusije i brojnih evropskih članica, kao i prve ljude medjunarodnih organizacija i agencija. Tema nikada aktuelnija - globalna sigurnost u vremenu sve većih i sve raznovrsnijih bezbjednosnih izazova. Na skupu i najviši predstavnici Srbije i Kosova koji će se sutra naći zajedno na panelu Konferencije o rješavanju kosovskog pitanja.

Kada je riječ o sigurnosti, nezaobilazan je NATO, koji ove godine obilježava 70 godina postojanja, uz, nadaju se u Sjevernoj Makedoniji, novu članicu, ali sigurno i uz nove izazove...

"Dolazim pravo sa NATO ministarskog sastanka gdje smo razmatrali širok raspon bezbjednosnih izazova, uključujući i rusko kršenja Sporazuma o projektilima srednjeg dometa. Sve NATO saveznice su pozvale Rusiju da prestane sa kršenjem sporazuma. Važno je i da su vojne saveznice, Evropljani i Kanadjani, povećali izdvajanja za odbranu - od 2016. su dali 41 milijardu dolara dodatnih sredstava za zajedničku odbranu i očekujemo da će ta cifra narasti do 100 milijardi dolara do kraja naredne godine", kazao je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Prvog dana Minhenske konferencije bila je izuzetno aktivna kosovska delegacija koja je došla u najjačem sastavu - predsjednik, premijer i ministar spoljnih poslova Kosova susreli su se, izmedju ostalog, i sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju, Johanesom Hanom, koji je potom prenio naglasak - neophodno je obnoviti dijalog i ponovio je svoju ponudu za rješenje trgovinskih smetnji s obje strane.

"Ponovio sam da je neophodno vratiti se dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Visoke predstavnice EU", prenio je Han.

U Minhenu je i predsjenik Srbije, Aleksandar Vučić a sa posebnim interesovanjem očekuje se sutra poslijepodne panel na kojem će učestvovati dva predsjednika, Vučić i Tači.

XS
SM
MD
LG