Linkovi

Letelica NASA-e stigla do Plutona


Više od devet godina posle lansiranja, američka svemirska letelica proletela je danas pored Plutona, čime je postala prva letelica koja je posle puta od 4,8 milijarde kilometara dospela do najudaljenijeg dela Sunčevog sistema.

NASA-ina letelica „Novi horizonti“ proletela je danas pored Plutona sa ciljem da iz blizine napravi fotografije te patuljaste planete i da čovečanstvu pruži bolju sliku o tom nebeskom telu, i, kako se naučnici nadaju, da nam otkrije nove detalje o nastanku našeg sunčevog sistema.

Letelica je prošla pored patuljaste planete pošto je ušla u prostor iza Neptuna pod nazivom Kajperov pojas, koji je otkriven 1992. godine. Ovo dostignuće je vrhunac 50-ogodišnjeg istraživanja Sunčevog sistema, kažu iz kontrolnog centra u laboratoriji Univerziteta Džons Hopkins, blizu Baltimora.

“Pluton je neverovatan novi svet i mi smo prvi koji imamo priliku da ga vidimo zahvaljujući letelici ‘Novi horizonti’, ali najbolje tek dolazi”, kaže Džon Gransfeld, NASA.

Naučnici imaju bezbroj pitanja o Plutonu, za koji se 2006. kada je letelica lansirana i dalje smatralo da je deveta planeta Sunčevog sistema. U međuvremenu je ipak proglašen patuljastom planetom, pošto je otkriveno još nekoliko nebeskih tela od kamena i leda, nalik Plutonu, koja orbitiraju iza Neptuna u Kajperovom pojasu.

“Šta čini Pluton takvim kakav jeste. Kako je formiran, da li je i dalje živ, da li je to zamrznut svet ili se i dalje nešto dešava ispod površine”, pita se Gransfeld.

“Novim horizontima” će biti potrebno oko 16 meseci da pošalje nazad na Zemlju sve snimke i merenja koja su obavljena tokom današnjeg prolaska. Do tada, ova letelica će nastaviti put još dublje u Kajperov pojas, na putu ka možda poseti jednom od Plutonovih rođaka.

“Biće potrebno 16 meseci, jer je letelica veoma udaljena od Zemlje. Internet konekcija na Plutonu je jedna veoma mala cev, tako da će biti potrebno mnogo vremena, ali posle toga se nadamo da ćemo moći da je pošaljemo u posetu još udaljenijim telima u sunčevom sistemu, pa čak i posle toga, možda za 10, 20 ili 30 godina moći ćemo da stupimo u kontakt sa letelicom i da naučimo nešto novo o izuzetno udaljenim delovima Sunčevog sistema”, objašnjava Gransfeld.

Konačna potvrda da je letelica “Novi horizonti” proletela na oko 12 i po hiljada kilometara od Plutona očekuje se kasnije večeras. Letelica je toliko daleko od Zemlje da radio talasima, koji putuju brzinom svetlosti, treba oko 4 i po sata da stignu do Zemlje.

Do tada, “Novi horizonti” će provesti čitav dan u tišini, prolazeći kroz precizno isplaniranu oblast, odakle bi trebalo da ka planeti aktivira sedam naučnih instrumenata. Letelica se kreće brzinom od 14 kilometara u sekundi.

XS
SM
MD
LG