Linkovi

Rodni grad astronoma slavi "susret" sa Plutonom


Novi snimci Plutona
Novi snimci Plutona

Susret letelice "Novi horizonti" sa Plutonom je istorijski trenutak za rodni grad astronoma Klajda Tomboa koji je otkrio patuljastu planetu.

Astronom Klajd Tombo, rodjen u ruralnom Ilinoisu 1906. otkrio je nebesko telo koje je postalo deveta planeta u našem Sunčanom sisstemu – Pluton. Danas, NASA-in svemirski brod Novi Horizonti šalje do sada najčistije snimke tog udaljenog tela.

Na planeti Zemlji nema mnogo mesta daljih od Plutona nego što je Stritor u Ilinoisu. Pa ipak, Pluton je centar svemira za Stritor. A sve je počelo u dvorištu ove farme u ruralnom Stritoru pre skoro jednog veka, kada je 12-godišnji Klajd Tombo gledao nebo kroz teleskop koji je izradio njegov ujak – deda Džudit Blis. Ono što je video kroz njega, kaže Blis, promenilo je Klajdov život.

“Posmatrali su Mesec te noći. Bio je to prvi put da je Klajd nešto video kroz teleskop, i bio je veoma impresioniran.”

Klajd Tombo je kasnije napravio sopstveni teleskop, koji je ljudskom oku pružio mogućnost da prodre još dublje u svemir. 1930. godine, iz Opservatorije Louel u Flegstefu u Arizoni, Tomba je uočio nebesko telo koje danas znamo pod imenom Pluton. Otkriće je ušlo u novinske naslove u Stritoru. U naslove je, 76. godina kasnije, ušla i reklasifikacija Plutona koga je Medjunarodna unija astronoma nazvala “patuljastom” planetom.

“Svi smo mislili – bio je planeta, znali smo ga kao planetu, zašto sad nije planeta?”, zapitao se gradonačelnik Stritora Džon Lensford.

Medjutim, ono što je Medjunarodna astronomska unija oduzela Plutonu, na neki način se vratilo Stritoru.

Uz svu kontroverzu koja je trajala proteklih nekoliko godina, pažnja je zaista skrenuta na naš Stritor”, kaže član gradske skupštine Ed Brozek.

Bio planeta ili ne, Stritor je iskoristio Plutonov publicitet da oda poštu svom slavnom sinu.

“Na glavnoj ulici se postavljaju novi putokazi a uskoro ćemo svečano otvoriti “Plutonovu stazu”.

U centru Stritora stoji mural sa likom Klajda Tomboa a ispred gradske skupštine je ploča kojom se odaje počast njegovom otkriću. Tu su takodje majice… Međutim, Blis kaže da se najveća počast odata Tombou ne nalazi na našoj planeti. Ona je na letelici Novi horizonti – gde se nalazi pepeo njenog rodjaka.

Lepo je i potresno što neko iz Stritora ima pepeo koji se skoro nalazi kod Plutona, ili bar prolazi pored Plutona.”

U izradi mape udaljenih prostranstava našeg sunčevog Sistema, Klajd Tombo je Stritor stavio na mapu istorije. Sada, mali deo Stritora, a takodje i Džudit Blis – DNK koju je delila sa svojim rodjakom – putuje kroz svemir, nastavljajući putovanje na Novim Horizontima dok svemirski brod istražuje do sada nepoznate dubine našeg sunčevog sistema.

XS
SM
MD
LG