Linkovi

Plutajuće "šume hrane" u Njujorku


Njujork

U Njujorku, gradu preplavljenom zgradama, retki su srećnici koji u svojim malim baštama mogu da uzgajaju voće I povrće. Međutim neki Njujorčani su se dosetili i počeli da sade useve na jednoj neobičnoj lokaciji… U ogromnim kontejnerima koji plutaju na reci.

Proleće je u Njujorku, rastinje buja po parkovima, a na jednoj plutajućoj bašti napravljenoj od nekadašnjeg kontejnera za pesak bujaju sve vrste povrća, začinskog bilja i voća.

U vazduhu se oseća miris čokolade. To je od đubriva dobijenog od odbačenog zrnevlja kakaa iz njujorške fabrike čokolade. Pored prijatnog mirisa, ono što ovu baštu čini još privlačnijom je to što u nju jednostavno možete da uđete, uberete šta vam treba i izađete. Svi proizvodi su besplatni.

Projekat nazvan plutajuća šuma hrane, pokrenula je lokalna umetnica Meri Metingli, u želji da Njujorčanima obezbedi pristup svežim namirnicama i napravi model održivog urbanog baštovanstva.

“Sarađivali smo sa naučnicma kako bi osmislili sistem navodnjavanja, odnosno kako izvući i prečistiti vodu iz Ist Rivera, koju bi mogli da koristimo za navodnjavanje biljaka. Ceo sistem se nalazi na ovoj platformi.Sve biljke su višegodišnje tako da su plodovi, iz godine u godinu, sve jači i bolji.”

Meri Metingli takođe želi da podstakne zvaničnike za održavanje parkova i rekreacionih centara da dozvole ljudima da koriste gradske, zelene površine za gajenje voća i povrća.

“U Njujorku parkovi se protežu na 30 hiljada jutara zemlje. Mi mislimo da su te zelene površine ogromni potencijal za proizvodnju sveže, zdrave i ukusne hrane. U našem gradu nam je dozvoljeno da sadimo u velikim količinama na vodenim površinama, ali ne i na državnom zemljištu.”

U narednim mesecima ova plutajuća bašta će se premeštati na različite lokacije, tako da će mnogi žitelji Njujorka imati priliku da sami odaberu sveže plodove za svoj obrok.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG