Linkovi

Alarmantna ekološka situacija u Pljevljima


Ulaz u Pljevlja
Ulaz u Pljevlja

U Pljevljima organizovan protest zbog alarmantne zagađenosti zemljišta, vode i vazduha.. Zagađenje vazduha u tom gradu je čak hiljadu odsto iznad dozvoljene granice

Građani Pljevalja zatražili su danas, na protesnom skupu, da Skupština Crne Gore razmatra ekološku situaciju u tom gradu, da Vlada uvede kontrole mjerenja zagađenosti vazduha i da se konkretno primjenjuje Zakon o kontroli zagađenja.

Protest "Pravo na život i opstanak" organizovale su ekološke nevladine organizacije i grupa građana zbog alarmantne zagađenosti zemljišta, vode i vazduha u tom gradu.

Zagađenje vazduha u Pljevljima ovih dana je, mjereno u mikrogramima po metru kubnom, oko 1.000 odsto iznad granica maksimalno dozvoljane koncentracije. Zagađena je čak i voda iz gradskom vodovoda, koja od 3. decembra nije čak ni za kupanje, a kamoli za piće.

Učesnici protesta zatražili su efikasnu i dosljednu primjenu Zakona o kontroli zagađjenja uz inspekcijski nadzor industrijskih postrojenja, hitno usvajanje akcionog plana za prelazak na ekološki prihvatljiv model grijanja i da Skupština na vanrednoj sjednicu razmatra, kako su naveli, "ekološku katastrofu" u Pljevljima.

“Vrijeme je da se nakon višedecenijske bjesomučne eksploatacije, pustošenja i uništavanja pljevaljskog kraja gospodi u Podgorici zajedno poručimo - dosta je”, rekao je direktor ekološke NVO Breznica, Milorad Mitrović.

Stanje je odavno postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće i zbog toga, NVO “Breznica” nekliko puta do sada tražila hitnu reakciju, uvođenje i proglašenje vanrednog stanja do rješenja problema zagađenja i prestanka opasnosti po zdravlje građana.

Ispod svih tabli sa natpisom Pljevlja na ulascima u grad aktivisti NVO Breznica su postavili table na kojima je ispisano "Opasnost- kontaminirano područje, rak i bolesti pluća- respiratori i zaštitna oprema preporučeni u ovoj oblasti". Na tablama su istaknuti i znaci za radijacijsko-hemijsku i biološku opasnost.

”Višegodišnja eksploatacija prirodnih resursa, potpuna devastacija prostora i ponižavajući odnos podgoričke vlasti doveli su građane Pljevalja na rub egzistencije”, poručio je Mitrović.

Učesnici protesta su naglasili da će se, ukoliko zahtjevi sa skupa ne budu ispunjeni, uskoro ponovo okupiti.

XS
SM
MD
LG