Linkovi

Plastična hirurgija takođe spasava živote


Specijalista dr Tvej Din objašnjava kako ono što se često povezuje sa ulepšavanjem slavnih ličnosti može da pomogne običnim ljudima

Plastična hirurgija često se povezuje sa slavnim ličnostima koje se podvrgavaju plastičnim operacijama lica i drugim procedurama koje će ih učiniti privlačnijim. Međutim, plastične i rekonstruktivne hirurške operacije takođe mogu da pomognu osobama koje su unakažene bilo tokom porođaja, saobraćajne nesreće ili bolesti. A postoje i slučajevi u kojima plastična hirurgija može da spasi život.

Za svoje pacijente u Metodističkoj bolnici u Hjustonu, dr Tvej Din je čudotvorac.

Barbara Martinez došla je kod njega posle operacije hernije posle koje je u njenom abdomenu ostao veliki i opasan procep.

„On je bio u stanju da uoči bol. Mogla sam da vidim saosećanje na njegovom licu kada mi je rekao da može da mi pomogne“.

Ona je takođe oduševljena lekarevom skromnošću.

„Pokušala sam da mu se zahvalim, a on je rekao da samo radi svoj posao. Ali njegovo srce je unutra, ne samo skalpel u njegovim rukama“.

Dr Din kaže da izazovi plastične i rekonstruktivne hirurgije često uključuju poboljšano rešenje za stanja opasna po život.

„Plastična hirurgija ne poboljšava samo kvalitet života pacijenta, već ponekada može da mu spasi život.“

On često operiše pacijente koji su unakaženi ili povređeni u nesrećama ili tokom drugih medicinskih procedura.

Nedavno je imao slučaj koji je obuhvatao ispravljanje problema stvorenog tokom hiruruške intervencije u drugoj bolnici. Pacijentova kičmena moždina ostala je nezaštićena pošto je inficirano tkivo uklonjeno. Dr Din je upotrebio tehniku presađivanja kože, koja se često koristi za zatvaranje otvora opasnih po život na pacijentovim grudima.

„Imamo proceduru za vraćanje mišićnog režnja kako bi zatvorili izloženo srce i kako bi rekonstruisali plućni zid, na primer i grudnu kost koja zatvara srce“.

Tvej Din je rođen u Vijetnamu i došao je u Sjedinjene Države sa svojom porodicom 1975. godine. Ali od kako je završio medicinski fakultet, on se vraćao u svoju rodnu zemlju više puta, zajedno sa svojim rođacima, koji su takođe plastični hirurzi, kako bi tamo pomogao ljudima.

„Emocionalno sam vezan, kao i moj brat i moja sestra, vraćamo se u Vijetnam i trudimo se da to činimo svake godine“.

U jednom veoma poznatom slučaju u Vijetnamu, doktor Din je pomogao ovom sedmogodišnjem dečaku, Tijen Nanu kojeg su unakazile divlje životinje kada je bio beba.

Dr Din kaže da je rekonstrukcija dečakovog fizičkog izgleda pomogla i njegovom psihičkom stanju. Prema rečima doktora Dina, unapređenja u korišćenju bazičnih ćelija i druge tehnike koje se očekuju u bliskoj budućnosti omogućiće mu da učini više za takve pacijente.

„Nadajmo se da će u bliskoj budućnosti moći da stvorimo nešto potpuno novo iz laboratorije i da ga prenesemo i oblikujemo. Ovo su veoma uzbudljiva vremena za hirurge plastičare“.

Za sada, dr Din nastavlja da usavršava tradicionalne tehnike kako bi pomogao svojim zahvalnim pacijentima.
XS
SM
MD
LG