Linkovi

Protivljenje prati planove o izgradnji Obaminog centra u Čikagu


Bivši predsednik Obama u vreme kada je bio organizator zajednice u Čikagu.
Bivši predsednik Obama u vreme kada je bio organizator zajednice u Čikagu.

Iako je rođen na Havajima, odrastao u Indoneziji a školovao se u Njujorku, bivši američki predsednik Barak Obama „usvojio“ je Čikago, rodno mesto svoje supruge Mišel, kao svoj grad. Južni deo Čikaga, poznat kao Saut Sajd, gde je Obama počeo političku karijeru kao organizator lokalne zajednice 1980-ih, sada je mesto gde se planira izgradnja njegovog Predsedničkog centra. Međutim, kako prenosi dopisnik Glasa Amerike Kejn Farabo, postoji sve veća zabrinutost u vezi sa projektom uprkos njegovim koristima za ekonomiju grada.

Svega nekoliko kilometara od Saut Sajda, dela grada koji bivši predsednik Barak Obama doživljava kao svoj dom, on se obratio uglavnom naklonjenoj publici u konvencijskom centru Mekormik, pričajući o svojim planovima da uloži u svoj grad.

“Prema našem planu, u naredne četiri godine ćemo stvoriti ekonomsku aktivnost od tri milijarde dolara, otvorićemo više od 5.000 novih poslova samo u izgradnji i 2.500 trajnih radnih mesta.”

Trenutni planovi za izgradnju Obaminog predsedničkog centra od 300 miliona dolara smeštaju centar u park Džekson, na samoj obali jezera Mičigen. Kampus od 8 hektara obuhvatio bi i različite prostore koje bi mogla da koristi cela zajednica. U centru kompleksa biće velika kula u kojoj će se nalaziti Obamin predsednički muzej.

“Procenjuje se da će čak 700.000 ljudi proći samo kroz muzejski deo centra. Ovo bi mogao da postane dragulj ne samo Saut Sajda nego već i celog ČIkaga.”

Barak Obama na ceremoniji predstavljanja zvaničnih portreta bivšeg predsednika i prve dame u Vašingtonu.
Barak Obama na ceremoniji predstavljanja zvaničnih portreta bivšeg predsednika i prve dame u Vašingtonu.

​Međutim, nisu svi u južnom delu grada oduševljeni projektom.

“Mislim da je, od kada je postao predsednik, u nekoj meri zaboravio na četvrt u kojoj je započeo kao organizator zajednice”, kaže profesor Tom Mičel.

On predaje na Čikaškom univerzitetu, gde je nekada radio i sam Obama. Mičej je jedan od 200 članova osoblja univerziteta koji su potpisali pismo u kojem se kritikuje predložena lokacija centra u Džekson parku, nedaleko od kampusa univerziteta.

“Morao bi da se ugura u relativno mali prostor koji je već veoma razvijen. Nije u blizini nijedne komercijalne zone grada.”

Mičel se smatra prijateljem porodice Obama ali veruje da u razvoju predsedničkog centra nisu dovoljno obraćali pažnje na nijanse i stavove zajednice. Kaže da uprkos održavanju radionica u okviru nekih konferencija i sastanaka, javnost nije dovoljno konsultovana.

“Nije bilo javne rasprave na kojoj su članovi zajednice mogli da izraze svoje nedoumice. Bilo bi lepo da se vratio i proveo vreme razgovarajući sa ljudima licem u lice a ne na džambotronima i u ogromnim salama. Bolje bi bilo da se sastao sa malim grupama u ovom kraju.”

Bivši predsednik pokušao je da ublaži takva strahovanja.

“Želim da budem siguran da su svi zastupljeni. Ne dolazimo ovde kao profitna organizacija. Ja stalno prikupljam donacije da bi se centar izgradio, da bi se stvari pokrenule, ne dobijam platu od fondacije. Mene i Mišel motiviše samo želja da ova zajednica ima koristi od centra”, poručio je Obama.

Pozitivni efekti centra mogli bi da preobraze Saut Sajd u Čikagu, oblast čiju reputaciju narušavaju visoka stopa kriminala i napuštene zgrade. Obama se nada da će tu reputaciju promeniti njegov Predsednički centar, kada se završi konstrukcija koja bi prema sadašnjim procenama trebalo da počne 2021.

XS
SM
MD
LG