Linkovi

Plan o eksploataciji resursa na teritorijalnim vodama SAD blizu realizacije


Naftna platforma Polar Pioneer , AP Photo/Elaine Thompson
Naftna platforma Polar Pioneer , AP Photo/Elaine Thompson

Američki sekretarijat za prirodne resurse planira da otvori skoro sve američke teritorijalne vode za bušenje nafte, uključujući duž obala Kalifonije i Floride.

Čak i pre ove najave aktivisti koji su godinama radili na tome da zaštite morski ekosistem od izlivanja nafte bili su spremni da se suprotstave eksploataciji podvodnih resursa.

Predloženi petogodišnji plan mnogo je opširniji od onog koji je izneo predsednik Donald Tramp u aprilu prošle godine. Sekretarijat za prirodne resurse predlaže mogućih 47 aukcija za ostvarivanje prava na bušenje u skoro svim američkim teritorijalnim vodama.

“Ovo je početak trenda američke energetske dominacije, ispitivanja mogućih resursa za eksploataciju i započinjanje dijaloga o tome kada, kako, gde i koliko brzo možemo da ih razvijemo.”, izjavio je Rajan Zinki, sekretar za prirodne resurse SAD

Nacrt plana omogućiće prodaju zakupa teritorije za bušenje u 25 od 26 podvodnih nalazišta nafte, uključujući Arktik, Pacifički i Atlantski okean.

“Ovde u Kaliforniji uveliko ulažemo napore da se suprotstavimo. Na gradskom nivou predlažu se rezolucije kojim bi se odbacila mogućnost zakupa podvodnih nalazišta, a u februaru planiramo i snažno prisustvo u prestonici Sakramentu, u vezi sa ovim problemom.”, odlučan je Džon Fleming, aktivista Centra za biološku raznovrsnost

Trampova administracija ima težak zadatak pred sobom, uzimajući u obzir dva ozbiljna slučaja izlivanja nafte proteklih godina u Kaliforniji i Meksičkom zalivu koji su uništili morske životinje i ptice i uzdrmali lokalnu ekonomiju.

Guverner Floride Rik Skot, inače Trampov saveznik, već je obećao da če se boriti protiv pokušaja eksploatacije podvodnih nalazišta na Floridi.

XS
SM
MD
LG