Linkovi

Pjongjang "nezainteresovan" za nuklearne pregovore


Sepcijalni izaslanik SAD za pregovore sa Severnom Korejom, Sidni Sejler, obraća se novinara posle sastanaka u Seulu, 27. jula 2015.

Visoki severnokorejski diplomata izjavio je program nuklearnog naoružanja njegove zemlje ne može biti predmet pregovora, tvrdeći da je situacija Pjongjanga “potpuno drugačija od iranske.”

Ambasador Severne Koreje u Kini, Dži Dže Rjong, izjavio je da Sever “uopšte nije zainteresovan za dijalog o uniltateralnom zamrzavanju nuklearnog programa ili odustajanju od nuklearnog oružja.”

Njegova izjava je usledila pošto je visoki američki izaslanik Sidni Sejler, posle jučerašnjeg sastanka sa zvaničnicima u Seulu, izjavio da su SAD spremne da razgovaraju sa Pjongjangom na isti način na koji su pomogle u postizanju sporazuma sa Iranom.

Severna Koreja je 2009. napustila pregovore šest strana, čiji je cilj bio da se Pjongjang ubedi da odustane od nuklearnog programa u zamenu za preko potrebnu finansijsku pomoć i bezbednosne garancije. U tim pregovorima su učestvovale obe Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija.

XS
SM
MD
LG