Linkovi

Pica za američke vojnike u inostranstvu


Američki vojnik uživa u pici daleko od kuće

Finale šampionata u američkom fudbalu - Superboul - najveći je godišnji sportski događaj u Sjedinjenim Državama. Većina naravno ne može da dođe na utakmicu, koja se ove godine igra u Indijanapolisu, u državi Indijana – ali se navijači okupljaju po kućama ili u barovima širom zemlje i zajedno gledaju televizijski prenos. Važno mesto u svemu tome tradicionalno ima hrana, koja između ostalog obuhvata i pice, a jedna organizacija se ove godine pobrinula da taj detalj navijačkog okupljanja stigne i do američkih vojnika u svetu.

U srcu Čikaga... u zadnjem delu restorana koji ne izgleda bitno drugačije nego kada je otvoren 1943, radnici užurbano rade na održavanju 70 godina stare tradicije.

„Picerija ‘Uno’ je rodno mesto pice s debelim testom. Recept i prve pice s debelim testom su nastale upravo ovde, u našoj kuhinji“
.

Generalna menadžerka "Una“ Ejpril Mekrejven kaže da su višeslojne pice sa debelim testom različitih veličina, čuvene u svetu:

„Ta slava je sve veća i veća. Proširila se na celu zemlju i na druge zemlje, tako da ljudi sa svih strana sveta dolaze da se naslade našom picom“.

Ali da li je moguće preokretanje tog protoka, odnosno slanje sveže napravljenih pica na odredišta u svetu? To pitanje je jedne noći, na vrhuncu rata u Iraku, postavio tinejdžer Kent, sin vazduhoplovnog vodnika prve klase Marka Evansa.

„Jeli smo čikaške pice sa debelim testom, a rat je bio u drugoj sobi, tako da me je on upitao da li vojnici na ratnom području imaju ovakve pice“.


Odgovor je bio odričan.

„Onda je on upitao da li bismo mogli da ih šaljemo, a ja sam odgovorio da je to moguće, jer uvek želite da objasnite svom detetu da može da uradi sve što zamisli. Da bi uvek postavljali svoje ciljeve visoko. A kada je to rečeno, rodila se ideja“.

Ideja se pretvorila u „Picu za patriote“, neprofitnu organizaciju koja obezbeđuje pice za pripadnike američke vojske stacionirane na konfiktnim područjima, kao što su Irak i Avganistan.

Od osnivanja 2008, „Pica za patriote“ je isporučila više od 70 hiljada pica sa debelim testom američkim vojnicima u inostranstvu. Da bi finansirao ovaj poduhvat, Evans se oslanja na novčanu i logističku pomoć korporativnih pokrovitelja, ali i na manje priloge pojedinaca.

„Jedna gospođa nam na primer dva puta godišnje šalje ček na po sedam dolara uz objašnjenje da nema više. Prema tome, Amerika podržava ovaj projekat“, objašnjava Mark Evans.

Uz takvu podršku, Evans planira najveći poduhvat sa picama do danas.

„Ove godine za ‘Superboul’, cilj nam je deset hiljada pica, pica sa debelim testom čikaškog ‘Una’, koje su među najboljim na svetu... Čikago, napred!”


Ejpril Mekrejven iz picerije “Uno” kaže da je Superboul veliki događaj za čuveni proizvod njene firme.

“Fudbal i pica se najbolje slažu, tako da ćemo se naći na glavnoj sceni i obezbediti im najbolju picu na svetu. Nadamo se da u finalu nastupa i njihov tim i da će to biti izuzetan događaj za sve njih”.

Odredište za deset hiljada pica tokom ovogodišnjeg Superboula je Avganistan. Tamo će više od 40 hiljada pripadnika američke vojske imati priliku da okusi komad pice sa debelim testom gledajući prenos utakmice – koju uživo prenosi mreža vojnih kanala američkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG