Linkovi

Preminuo glumac Piter Fonda


Piter Fonda i replika motocikla "Kapetan Amerika" koji je vozio u filmu "Divlji u sedlu" iz 1969. godine. Fotografija je iz oktobra 2009. (Foto: REUTERS/Mario Anzuoni)

Glumac Piter Fonda, koji je slavu stekao igrajući u kultnom filmu Easy Rider (na prostoru bivše Jugoslavije prevedenom kao "Goli u sedlu" ili "Divlji u sedlu") preminuo je u Los Anđelesu, saopštila je njegova porodica.

“Veoma sam tužna”, saopštila je Džejn Fonda takođe poznata glumica i sestra preminulog glumca. “Bio je moj voljeni mlađi brat. Porodična pričalica. Zajedno smo proveli njegove poslednje dane. Otišao je sa osmehom”, navedeno je u objavi Džejn Fonde.

Piter Fonda, bio je sin Henrija Fonde, holivudske legende. Samostalno krčeći put u glumačkoj profesiji bio je nominovan za najprestižniju filmsku nagradu Oskar kao koscenarista filma “Divlji u sedlu” prikazanog 1969. godine. Nagradu nije osvojio, a kasnije je bio nominovan i za ulogu vijetnamskog veterana i pčelara u filmu “Ulijevo zlato".

Uprkos tome što nije uspeo da dosegne status svog oca, niti starije sestre – uspeh koji je ostvario film “Divlji u sedlu”, snimljenom pre pedeset godina, obezbedio mu je posebno mesto u popularnoj kulturi.

Fonda je u pisanju scenarija sarađivao sa, tada još jednim mladim glumcem Denisom Hoperom, o dvojici motorista koji su putovali jugozapadom Amerike od Nju Orleansa do Mardi Grasa – eksperimentišući sa izazovima i datostima tog doba: marihuanom, drogama i seksom.

Usput postaju prijatelji sa mladim advokatom – alkoholičarom koga u filmu igra još jedna filmska zvezda – Džek Nikolson.

Zvezda Pitera Fonde na losanđeleskom Bulevaru slavnih
Zvezda Pitera Fonde na losanđeleskom Bulevaru slavnih

​Njihovom putovanju ili pak lutanju - kao i shvatanju slobode na put će stati grupa neprijateljski raspoloženih konzervativaca. Priča o dvojici mladića završava se tragično - njihovom smrću.

“Film ‘Divlji u sedlu’ oslikao je uspon hipi kulture, osudio sistem i slavio slobodu”, napisala je na društvenoj mreži Tviter opraštajaći se od Fonde, glumica Ileana Daglas.

Piter Fonda je producirao film, dok je Hoper bio reditelj. Projekat je koštao 380.000 dolara, a širom sveta je zaradio 40 miliona dolara.

“U jednom od najtužnijih trenutaka u našim životima nismo u stanju da nađemo adekvatne reči kako bismo izrazili bol u našim srcima”, objavila je porodica Pitera Fonde. “Dok tugujemo, molimo vas da poštujete našu privatnost”, zaključeno je u saopštenju nakon smrti glumca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG