Linkovi

Piloti Srbije i Rusije zajedno na vežbi "BARS 2016"


MiG 29 ratnog vazduhoplovstva Srbije tokom zajedničke srpsko-ruske vežbe BARS 2106 (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)
MiG 29 ratnog vazduhoplovstva Srbije tokom zajedničke srpsko-ruske vežbe BARS 2106 (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Vojni piloti Srbije i Rusije u četvrtak su zajedno, u sastavu mešovitih posada, leteli avionima i helikopterima ratnog vazduhoplovstva Srbije, u sklopu letno-taktičke vežbe "BARS 2016".

Rusko-srpska vojna vežba traje sedam dana, a završava se u petak. Piloti dva ratna vazduhoplovstva podučavali su jedni druge letačkim i borbenim taktikama, zadacima vojne avijacije u vanrednim situacijama i pružanju pomoći stanovništvu.

Tema vežbe je "Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje", a u Srbiju je došlo 19 pripadnika ruskih oružanih snaga.

Zajedničkoj vežbi prethodila je obuka, tokom koje su piloti, između ostalog, naučili da međusobno komuniciraju na ruskom i srpskom jeziku.

Rusi su, međutim, na vežbu došli bez svojih MiG-ova, dok srpska avijacija raspolaže mahom starim letelicama. Odsustvo savremenih ruskih letelica gosti su medijima obrazložili time da zadaci koji se izvode nemaju veze sa novim tehnikama, te da nisu bili neophodni ruski avioni.

Zbog stanja srpske vojne avijacije bilo bi sjajno da su sa vojnicima iz Rusije došli i njihovi MIG-ovi, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić. Ipak, dodaje da je to u praksi nezamislivo, iako bi vežba tako imala veći efekat.

"Za početak, postoje tehnička ograničenja. Migovi 29 u varijantama koje su bliske našim pilotima, ne mogu da se dopunjavaju gorivom u letu. Zatim, ne mogu čak ni da nose potkrilne dopunske rezerve za gorivo, onda bi morali da lete sa međusletanjima i onda ide onaj neprijatni politički momenat - zemlje NATO-a nisu spremne naravno da prihvate prelet kroz svoj vazdušni prostor", objašnjava Radić zašto je to neizvodljivo.

Dodaje da je, ipak, i u ovakvim okolnostima vežba "Bars 2016" najkorisnija od svih međunarodnih vojnih aktivnosti u kojima je Srbija poslednjih godina učestvovala, prenosi N1.

XS
SM
MD
LG