Linkovi

Pilates vežbe za "SMS vrat"


Pilates je sistem vežbanja koji postoji već skoro stotinu godina, a zasniva se na primeni kontrolisanih pokreta, da bi se jačala snaga i poboljšala savitljivost. Sada, u Njujorku postoje časovi pilatesa posvećeni boljci 21. veka, koja je posledica naše digitalne kulture i opsednutosti kucanjem poruka na telefonima. Novinarka Glasa Amerike Tina Trin otišla je u studio Gramersi Pilates u Njujorku i prisustvovala jednom času “pilates vežbi za vrat ukočen zbog SMS poruka”.

U svetu sporta, ponovljeni pokreti i prekomerna upotreba mišića na kraju dovode do opterećenja i povreda … ali sportisti nisu jedini koji boluju od toga. Postoji jedna moderna aktivnost sa sličnim posledicama – kucanje digitalnih poruka.

“Što više ljudi kucaju, koriste kompjutere, telefone i druge uređaje – kasnije trpe posledice zbog toga”.

Ispostavilo se da stalno gledanje naniže, u telefon, predstavlja veliko opterećenje za vrat i kičmu, što je stanje koje je čak dobilo sopstveno ime – “SMS vrat”.

“Vratna krivina može da se promeni, tako da umesto da kičma u vratu bude uvučena, zakrivljenost se izmeni što izaziva bol nerava, diskus herniju, glavobolje zbog napetosti mišića i druge tegobe, koje mogu da vam utiču na kvalitet života”, kaže Kimberli Filding iz Studija Gramersi Pilates.

Utiču do te mere da sada postoji čas u Njujorku nazvan “pilates za vrat”.

Kimberi Filding osmislila je te časove pošto je primetila da mnogi od njenih klijenata dolaze na časove glave nagnute napred. Ovaj čas koristi različite vežbe da bi se smanjila napetost u gornjem delu tela i ojačali mišići u leđima i vratu.

“Vežbe su pomalo neprijatne ali to je zato što su mišići često oslabljeni zbog preteranog istezanja i savijanja u tom drugom položaju tela”.

Na času se takođe posvećuje pažnja disanju i pravilnom držanju. Kao prvu pomoć, Filding preporučuje da držite telefon u liniji oka.

“Mislim da sam bila puna napetosti u telu, posebno u predelu ramena, neprijatan osećaj, a sada osećam da ponovo imam vrat!”, priča Jasmin Venebl koja dolazi na časove pilatesa u studiju Gramersi.

“Možete da vidite kako se linija oka odmah menja. Pogled je sada horizontalan, sve je izravnano”, kaže Kimberli.

Skeptici će možda sumnjati u ove vežbe, ali SMS poruke su naša realnost. Sada više ne moraju da izazivaju – bol u vratu.

XS
SM
MD
LG