Linkovi

Pištolji iz 3D štampača: opasni ili "besmisleni"?


Plastični pištolji iz 3D štampača
Plastični pištolji iz 3D štampača

Američki federalni sudija zabranio je jednom muškarcu iz Teksasa da na internetu distribuira uputstva za pravljenje plastičnih pištolja, uz pomoć 3D štampača. Predsednik Donald Tramp preispitivao je da li je njegova administracija to uopšte trebalo da odobri. Kontroverzne pištolje iz štampača komentarisali su i predstavnici država, senatori i predsednik Tramp.

Odlukom sudije Roberta Lesnika, ljudima je, bar za sada, zabranjeno da nauče i uz pomoć 3D štampača naprave plastične pištolje kod kuće.

Tom odlukom, istovremeno je blokirana nagodba Trampove administracije sa Kodijem Vilsonom, čovekom koji je 2013. na internet okačio uputstvo kako da se napravi pištolj.

“Za mene je to demonstracija radikalne jednakosti. Verujem da i pojedinac treba da ima pristup svemu što imaju vojska i policija. To je dokaz individualnog suvereniteta”, rekao je Kodi Vilson.

Mnogi sa tim nisu saglasni. Ranije ove nedelje, osam saveznih država i glavni grad Vašington tužili su Trampovu administraciju, uz argument da su ovakvi pištolji veoma opasni.

“Trampova administracija je nedavno omogućila da pristup oružju, kojem je nemoguće ući u trag, imaju kriminalci, nasilnici ili teroristi, koji imaju laptop i 3D štampač. Da budem jasan: nema bezbednosnih provera, nema čekanja, nema serijskog broja pištolja. Neki od ovih 3D pištolja su napravljeni od materijala, koji mogu neopaženo da prođu kroz metal detektor”, rekao je Bob Ferguson, tužilac države Vašington.

“Uskoro u vašem bioskopu, u obližnjoj školi, na sportskim stadionima, na bilo kom javnom mestu. Takozvani “pištolji duhovi” će izazvati novi talas oružanog nasilja u Americi”, ocenjue Ričard Blumental, demokratski senator iz Konektikata.

Predsednik Donald Tramp, inače pristalica grupa koje se zalažu za pravo na oružje, izrazio je rezervu prema pištoljima iz 3D štampača. Na Tviteru je objavio da je razgovarao sa predstavnicima Nacionalnog udruženja vlasnika oružja – NRA - o prodaji štampanih pištolja i dodao da to “nema mnogo smisla”.

Međutim, NRA, inače najveća lobistička grupa u toj oblasti, protivi se bilo kakvim restrikcijama. Oni ocenjuju da pištolji iz štampača pružaju “slobodu i inovacije”.


XS
SM
MD
LG