Linkovi

Urednici znali za prisluškivanje


Klajv Gudman, drugi s leva, glavni urednik britanskog tabloida "Svetske vesti" ispred sudnice u Londonu, 16. avgust 2011.
Klajv Gudman, drugi s leva, glavni urednik britanskog tabloida "Svetske vesti" ispred sudnice u Londonu, 16. avgust 2011.

Britanski dnevnik Gardijan domogao se pisma jednog bivšeg novinara tabloida Svetske vesti (News of the World) u kojem on navodi da se u tom, sada već zatvorenom tabloidu „naširoko diskutovalo“ o hakovanju telefona.

U pismu napisanom pre četiri godine i objavljenom danas u Gardijanu, bivši reporter Klajv Gudman, navodi da su najiskusniji novinari pomenutog tabloida „u potpunosti znali i podržavali“ tu praksu.Gudman, koji je zbog hakovanja pritvoren 2007. u svom pismu takođe tvrdi da nije trebalo da bude otpušten, jer je tu praksu sprovodio uz podršku urednika. Gudman je dodao da mu je rečeno da će moći da zadrži posao ukoliko pristane da ne optuži tabloid.

To pismo, koje treba da objavi medijski odbor britanskog parlamenta, preti da potkopa brojne demante visokih funkcionera „Njuz korporacije“, međunarodnog medijskog konglomerata Ruperta Mardoka.

Britanski zakonodavci danas su saopštili da će Mardokov sin Džejms najverovatnije biti ponovo pozvan radi daljeg ispitivanja o skandalu u vezi sa hakovanjem telefona.

XS
SM
MD
LG