Linkovi

Pevanje kao terapija za starije osobe


"Ponovna kreativnost za starije osobe" je zajedničko ime za 11 horova na području Vašingtona, koji pevanje koriste kao način za terapiju.

Pre desetak godina, Nacionalna zadužbina za umetnost, federalna agencija koja pomaže umetnicima, počela je da istražuje kreativnost i starenje u tri horske organizacije koje vode profesionalni dirigenti. Istraživanje je završeno pre nekoliko godina, ali horovi koji su istraživani i dalje postoje i cvetaju.

Ponovna kreativnost za starije osobe je zajedničko ime za 11 horova na području Vašingtona. Članovi ne moraju da polažu audiciju i iskustvo nije neophodno.

Džin Keli je osnovala i vodi program.

"Naši pevači, neki od njih su pevali celog života. Neki nisu pevali 40 godina, jer su bili zauzeti karijerom, porodičnim obavezama. A neki nikad nisu pevali.“

Keli vodi i letnji program u Koledžu svete Marije u Merilendu. Ovog leta, više od 60 pevača je prihvatilo obavezu da nauči pet kompozicija za svega četiri dana.

Džin Hiter je učestvovala u letnjem progamu otkako je osnovan pre pet godina.

"Ovde nas podučavaju ne samo u muzici, nego kako da pevamo, odnosno kako da pevamo bolje. I ne naljute se kad promašite intonaciju ili zapevate na pogrešnom mestu“, kaže Hiter.

Mnogo vremena se potroši na probe za završni koncert. Ali postoje isto tako i druge aktivnosti. Margo Njuhaus se pridružila horu pre godinu dana, posle oporavka od pada. Ona kaže da je letnji program njoj poslužio kao terapija.

"Definitvino sam svakodnevno na kraju dana bila umorna, ali je to bio zdrav umor, za koji sam sigurna da mi je pomogao da povećam aktivnost", priča Njuhaus.

Keli kaže da je istraživanje 2001, koje je i pokrenulo organizaciju, pokazalo da je ona korisna.

"Ustanovili smo posle prve godine da pevači koji imaju priliku da studiraju pod vođstvom profesionalnih umetnika imaju mnogo veći moral, mnogo manje pate od depresije. Koriste manje lekova. Imaju manje padova“, zaključuje Keli.

U vreme pokretanja programa bilo je svega 150 pevača. Danas ih ima više od 550. Prosečna starost je 73 godine, ali su neki i u devedesetim godinama života. Džin Keli kaže da nikada niste stari – za pevanje.
XS
SM
MD
LG