Linkovi

Petreus i Jeremić o američkoj spoljnoj politici


Penzionisani general Dejvid Petreus razmotrio je američku spoljnu politiku na forumu u organizaciji CIRSD-a.
Penzionisani general Dejvid Petreus razmotrio je američku spoljnu politiku na forumu u organizaciji CIRSD-a.

Tokom razgovora koji je vodio sa bivšim šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, bivši šef CIA-e, general Dejvid Petreus je komentarisao situaciju u Siriji, Iraku, Avganistanu, Ukrajini, napetosti u odnosima sa Iranom i Rusijom, a sve to iz ugla najveće svetske sile – SAD.

U organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, čiji je predsednik bivši minister spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, u Njujorku je početkom nedelje održan događaj na kojem je govorio bivši direktor Centralne obaveštajne agencije Dejvid Petreus. Tema je bila američka spoljna politika, a Petreus se tom prilikom osvrnuo na aktuelne krize u svim delovima sveta.

"SAD su se vratile". Tim rečima je svoje izgalanje u Harvard klubu počeo penzionisani general američke vojske i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus. Tokom razgovora koji je vodio sa bivšim šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, Petreus je komentarisao situaciju u Siriji, Iraku, Avganistanu, Ukrajini, napetosti u odnosima sa Iranom i Rusijom, a sve to iz ugla najveće svetske sile – SAD.

Najviše pažnje Petreus je posvetio Siriji i najvećoj humanitarnoj katastrofi od Drugog svetskog rata, koju je nazvao najkompleksnijim i najtežim problemom, koji je video u svojoj celokupnoj karijeri.

Nazvao sam ga ‘geopolitički Černobil’ zato što bukvalno raspršuje radiokativno nasilje, ekstremizam, izbeglice i naravno ne samo u regionu, nego i šire, sada i u Evropi, za koju je izbeglička kriza veći izazov nego kriza sa evrom. Mogla bi da ima ogromne posledice na unutrašnjem planu u nekim od ključnih zemalja. Kancelarka Merkel možda neće izgubiti izbore, ali svakako postoji mogućnost koja ranije nije postojala da se to desi zbog ovog vrlo emiotivnog pitanja. A to je sve zbog Sirije”.

Govoreći o Iraku, Petreus je istakao da je vojna kampanja protiv islamske države izvodljiva, ali da je mnogo važnije od toga rešiti ono što je nazvao “bagdadskom politikom”.

“Ako ta politika može da bude inkluzivna, suniti će se još jednom uključiti u iračko društvo, uz verovatno neki novi dogovor između centralne vlade i pokrajina. Ukoliko to ne uspe, ništa od ovih vojnih rezultata neće biti održivo”.

Petreus se takođe osvrnuo na odnose Zapada i Moskve u svetlu ukrajinske krize, nudeći rešenje za ambicije Vladimira Putina, za koga je rekao da je pod velikim pritiskom zbog niske cene nafte.

"Na kraju krajeva, on je neko ko mora da vidi da ćete biti čvrsti, ne provokativni ali čvrsti… primera radi, odavno je trebalo da obezbedimo protivtenkovske ručne bacače ukrajinskim snagama. To niko ne može da protumači kao ofanzivno oružje, neće ih dovesti do Moskve, ali će separatist, koje naoružava Rusija, primorati da plate mnogo veću cenu, ako krenu u novu ofanzivu iz Donbasa, na recimo sledeći veliki grad Marijupolj”.

Događaj u organizaciji CIRSD-a pod nazivom “Neformalni razgovor sa Dejvidom Petreusom o američkoj spoljnoj politici” pratilo je stotinak ljudi, među kojima je bilo biznismena, diplomata i akademika. Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić naglasio je da je događaj pre svega promocija novog 5. izdanja tromesečnika, koji izdaje ta organizacija.

U Njujorku smo predstavili poslednji broj časopisa ‘Horizonti’, posvećen američkoj spoljnoj politici, imali smo izuzetno uglednog gosta, uglednu publiku. Nastavićemo sa aktivnostima širom sveta. CIRSD je beogradski ‘tink-tenk’ sa globalnim prisustvom i globalnim nastupom, i u mesecima koji su pred nama obrađivaćemo i druge teme, poput Latinske Amerike, Afrike, Bliskog istoka i svega onoga što u ovom trenutku čini prioritet u međunarodnim odnosima”.

Jeremićeva organizacija biće domaćin još jednog skupa sa sličnom tematikom, 11. bebruara u Beogradu. Na panel diskusiji pod nazivom “Spoljna politika Amerike u 2016. i nadalje” Jeremiću će se pridružiti bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu, penzionisani admiral Džejms Stavridis, bivši ministar odbrane i spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski, profesor Univerziteta Harvard Džozef Naj i Ričard Fontejn, predsednik Centra za novu američku bezbednost.

XS
SM
MD
LG