Linkovi

General Petreus predvidja tešku godinu za američku vojsku


Komandant američkih vojnih snaga na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji, Dejvid Petreus upozorio je da Iran predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj stabilnosti, jer nastavlja da radi na nuklearnom programu uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

General Petreus je tokom svedočenja pred senatskim odborom rekao da veruje da Iran radi na izgradnji nuklearnog oružja, ali da ne očekuje da će do kraja godine uspeti da završi taj proces. On je članovima Senata skrenuo pažnju i da Iran nastavlja da podržava ekstremističke grupe u Iraku, Libanu, Pojasu Gaze i – donekle – Avganistanu.

Američki general ocenio je da će 2010. biti "teška godina" za rat u Avganistanu jer će se Talibani žestoko boriti da održe kontrolu nad ključnim uporištima i upozorio američke zakonodavce da ne očekuju značajno smanjenje nasilja. Komandant američkih vojnih snaga ocenio je da će ova godina pokazati napredak u borbi protiv Talibana, ali da to neće proći bez teških borbi i povremenih neuspeha. Razvoj avganistanskih snaga bezbednosti je ključan za postizanje cilja Obamine administracije da Avganistanci preuzmu rukovođenje zemljom do jula iduće godine, rekao je Petreus i dodao da Sjedinjene Države traže načine da pronađu dodatne instruktore pošto zemlje saveznice NATO-a nisu obezbedile očekivani broj.

Što se tiče Pakistana, general Petreus je nedavne operacije protiv Talibana i al-Kaide nazvao "impresivnim" i rekao da je saradnja sa američkim snagama sa avganistanske strane granice otežala ekstremistima da se kreću iz jedne u drugu zemlju.

Petreus je pozitivno ocenio i napredak u Iraku naglašavajući da su ranije ovog meseca održani najmirniji izbori do sada. Američke trupe su na putu da do kraja avgusta za polovinu smanje svoje prisustvo u Iraku, odnosno na 50 hiljada, rekao je Petreus, ali i upozorio da je situacija u zemlji i dalje nestabilna.

On je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa ekstremistima u Jemenu rekavši da al-Kaida koristi lošu bezbednosnu, ekonomsku i socijalnu situaciju u toj zemlji mada je podsetio da su nedavne operacije jemenske vojske dovele do poboljšanja. Petreus je zaključio da ćelije al-Kaide u Jemenu predstavljaju opasnost ne samo za taj region već i za Sjedinjene Države, imajući na umu pokušaj bombaškog napada na američki avion na Božić od strane Nigerijca Umara Abdulmutalaba, koji je navodno bio obučavan u Jemenu.

XS
SM
MD
LG