Linkovi

Protesti u Srbiji ušli u treću nedelju


Večeras je, 15. put za redom u centru Beograda održan protest protiv diktature - nekoliko stotina građana okupilo se ispred Skupštine Srbije i zatim krenulo u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, uz zaustavljanje ispred redakcija Informera i Radio televizije Srbije.

Protest je završen oko 20 sati ispred Skupštine Srbije, nakon što su građani pozvani da se i sutra okupe na istom mestu, a kako je danas, povodom protesta izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, samo u Nišu i Novom Sadu ima između 300 do 600 ljudi, a u Beogradu je do 3.000 ljudi, i oni, po njegovim rečima, imaju pravo da šetaju.

"Već smo naučili da od šest sato do devet, bez obzira da li ih 50 ili 5.000, ne možete da prođete centralnim ulicama grada. Već smo se negde na to navikli. I nije tako strašan problem. Sve dok nema nasilja, siledžijskog ponašanja, sve dok nema batinjanja ljudi, napada na institucije, to je sve u redu. Tako da mislim i verujem da je ovo nešto što pruža dobru sliku o Srbiji."

Poslanik Poslaničke grupe DS Veroljub Stevanović ocenio je danas da bi protesti imali daleko veću snagu da su počeli deset dana pred izbore, kada se još nešto možda moglo i popraviti u izbornim uslovima:

"Ovi protesti su apsolutno u redu. Ko ima veći snagu od mladih? Ja se nadam da su oni svesni sada u šta ulaze. Ulaze u katastrofu još veću, ako uopšte može da bude veća katastrofa. Nikakvu perspektivu nemaju, imaju samo priču zbog priče."

A ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je da će zatražiti smenu rukovodstva Radio-televizije Srbije, s obrazloženjem da Javni servis ne izveštava objektivno o protestima u Beogradu i Srbiji. Upitan o tom zahtevu Vulina, Vučić je rekao da postoje institucije koje donose odluke o tome, da to ne rade ni Vulin, ni on, ni ljudi na ulici.

XS
SM
MD
LG