Linkovi

Peti dan protesta u Iranu, do sada 10 žrtava


Protesti u Teheranu
Protesti u Teheranu

U protestima koji se već peti dan održavaju u nekoliko iranskih gradova poginulo je 10 osoba osoba . Državna televizija prenosi da su naoružani demonstranti pokušali da zauzmu policijske stanice i vojne baze u zemlji

Vrhovni sudija Irana naredio je sudijama širom zemlje da preduzmu oštre mere prema demonstrantima koji nanose štetu javnim zgradama i uništavaju druga dobra.

U protestima je do sada, kako saopštava državna televizija, poginulo 10 osoba. Protesti zbog teške ekonomske situacije i vlade u zemlji ,koji su su počeli u četvrtak u Mašadu, ubrzo su se proširili na druge iranske gradove.

Naoružani demonstranti pokušali su da preuzmu neke policijske stanice i vojne baze, ali su naišli na snažan otpor iranskih snaga bezbednosti. Stotine demonstranata je uhapšeno.

Posle podrške koju je učesnicima anti- vladinih protesta uputio američki predsednik Donald Tramp, oglasio se i iranski predsednik Hasan Rohani.

“Saosećanje američkog pedsednika sa Irancima nije verodostojno jer ih je pre samo nekoliko meseci nazvao teroristima.."

Rohani je takođe rekao da Iranci imaju pravo da protestuju i kritikuju vlasti ali ne i da uništavaju javna dobra.

Iran za podsticanje nasilja optužuje strane agente, odbija bilo kakve simpatije stranih sila prema demonstrantima i obećava obračun sa onima koji krše zakon. Ali bez obzira na sve to protesti se nastavljaju uz podršku Sjedinjenih Država a sada i Izraela.

XS
SM
MD
LG