Linkovi

Peti dan antivladinih demonstracija u Mađarskoj


Demonstranti su se okupili ispred sedišta državne televizije MTVA u Budimpešti, Mađarska, 17. decembra 2018.
Demonstranti su se okupili ispred sedišta državne televizije MTVA u Budimpešti, Mađarska, 17. decembra 2018.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se po ledenom vremenu ispred mađarske državne televizije u ponedeljak uveče u petom danu protesta protiv desničarske vlade premijera Viktora Orbana.

Poslanici iz svih opozicionih partija izašli su na improvizovani podijum kako bi objavili da će nastaviti proteste sve dok im ne bude omogućeno da pročitaju svoje zahteve preko državne televizije.

Demonstracije su izazvane novim zakonom o radu koji u suštini omogućava šestonedeljnu radnu nedelju, ukoliko se zaposleni složi.

Prošireni zahtevi

Ali, zahtevi demonstranata prošireni su na čišćenje državne korupcije, stvaranje nezavisnog pravosuđa i obezbeđivanje neutralnosti državnih medija.

"Nastavićemo sa protestima sve dok naši zahtevi ne budu pročitani preko državnih medija. Ne idemo nikud", rekla je okupljenima Timea Sabo, članica parlamenta iz male, centrističke Partije dijaloga.

Demonstranti izvikuju parole

Demonstranti izvikuju parole poput "Nećemo otići" i "Lažu dan i noć!".

Poslanici optužuju policiju da prima naredbe od pripadnika privatnog obezbeđenja prisiljavajući ih da se udalje od zgrade MTVA, umestio da šitet njihovo pravo da uđu u zgradu javne ustanove.

Agnes Vadai iz Demokratske koalicije, partije levog centra, rekla je za Asošijeted pres da je bila izložena grubosti pripadnika obezbeđenja.

"Ovo nema smisla", rekla je povodom toga što policajci nisu želeli da joj pomognu. "Njihva je dužnost da štite mađarske građane, nevezano za njihovu poziciju".

Grupa od 10 zakonodavaca ušla je u zgradu insistirajuči na pravu da pročitaju svojih pet zahteva uživo, uključujući i onaj za povlačenje zakona o radu.

Vlada brani zakon

Vlada je stala u odbranu zakona, rekavši da će on olakšati nestašicu radnika, pogotovo u rastućnoj auto industriji i proizvodnom sektoru i da će obezbediti zaposlenima da zarade više novca, ukoliko to žele.

Orbanovi saveznici optužuju demonstrante da rade za liberalne grupe koje finansija Amerikanac mađarskog porekla, Džordž Soros. Fondacija za otvoreno društvo, organizacija koju je osnovao Soros, ponovo je to demantovala ovog ponedeljka.

"Mađarski građani protestuju protiv svoje vlade zato što imaju legitimne pritužbe. Niko ne veruje u lažne optužtbe Viktora Orbana da je Džordž Soros iza ovih protesta", saopštila je ta grupa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG