Linkovi

Nova trilogija Pitera Džeksona


Scena iz filma Hobit: Neočekivano putovanje
Scena iz filma Hobit: Neočekivano putovanje

Devet godina nakon prikazivanja poslednjeg dijela trilogije “Gospodar prstenova”, režiser Piter Džekson, vratio se na filmsku scenu sa ekranizacijom još jednog djela J. R.R. Tolkina

Riječ je o ostvarenju “Hobit: Neočekivano putovanje” iz 1937. godine, koje je prethodilo Tolkinovoj čuvenoj trilogiji iz 1954 . Atmosfera u Hobitu je mnogo vedrija, zato što govori o nevinijem dobu, dok je na “Gospodara prstenova” uticalo krvoproliće tokom Drugog svjetskog rata. Hobit, prvi dio Džeksonove nove trilogije, snimljen je novom digitalnom metodom i naišao je na odličan prijem ljubitelja Tolkinovih romana. Postavlja se međutim pitanje da li će biti popularan koliko i njegov prethodnik.

Prvi dio trilogije “Gospodar prstenova”, režisera Pitera Džeksona, o borbi između dobra i zla, počeo je da se prikazuje tri mjeseca nakon napada na Kule bliznakinje u Njujorku. Publika se tada identifikovala sa Džeksonovim apokaliptičnim svijetom. Devet godina i 17 Oskara kasnije, Džekson se vraća Tolkinovom svijetu sa ostvarenjem “Hobit: Neočekivano putovanje”, prvim dijelom nove trilogije.

Tolkin je taj roman napisao za svoju djecu 1937. godine. Djelo od početka karakteriše veselija atmosfera, koja odslikava piščeve predratne stavove. Scene su jasnije i svjetlije, u poređenju sa “Gospodarom prstenova”, zahvaljujući Džeksonovom usavršenoj digitalnoj tehnologiji koja oživljava hiljade kompjuterskih likova i trodimenzionalne svjetove.

“Daće vam sveobuhvatni osjećaj realnosti, kao da umjesto ekrana, kroz prozor gledate stvarni svijet.”

Scena u kojoj je Hobit, Bilbo Bagins, izgubljen u pećini i prvi put upoznaje Goluma pokazuje tehnološku virtuoznost filma.

“Želio sam da Golumova spoljašnost bude ista, ali pod kožom, mišići oko očiju i usta su mnogo realističniji i kompleksniji, kao kod ljudskih bića. Kada Endi Serkis tumači ulogu Goluma, svaka mala nijansa njegove glume se sada precizno preslikava u digitalnu lutku.”

Serkis je nadmašio ranije tumačenje Goluma. Vratili su se i drugi omiljeni glumci: Ijan Mekelen kao čarobnjak Gandolf i Kejt Blanšet u ulogi princeze Galadrijel. Novo lice, Martin Frimen, je pak odličan u glavnoj ulozi bojažljivog, ali na kraju, hrabrog Bilba Beginsa, kojeg regrutuju da pomogne 13 patuljaka da povrate svoje kraljevstvo.

Za Tolkinove ljubitelje, Hobit je vješto urađen film koji ponovo budi interesovanje za Džeksonovu nagrađivanu trilogiju. Kraća verzija ovog ostvarenja bi međutim bio njen britkiji, uzbudljiviji dodatak. Iako impresivan Hobit za sada ne može da se poredi sa režiserovim prethodni opusom.
XS
SM
MD
LG