Linkovi

Fejt: EU neće priznati rezultate lokalnih izbora


Medjunarodni civilni predstavnik Piter Fejt: Decentralizacija na jugu model za sever Kosova
Medjunarodni civilni predstavnik Piter Fejt: Decentralizacija na jugu model za sever Kosova

Evropska unija neće priznati rezultate lokalnih izbora koje je Srbija raspisala na severu Kosova, izjavio je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike Piter Fejt, šef Međunarodne civilne kancelarije (MCK) i visoki predstavnik EU na Kosovu. On je naglasio da se nada da će se integracija severnog dela Kosova sprovoditi po modelu koji je uspostavljen u opštinama južno od Ibra.

Piter Fejt, koji je u razgovorima sa predstavnicima američke vlade u Vašingtonu razmatrao sprovodjenje Ahtisarijevog plana za Kosovo, ističe da njegova kancelarija priznaje samo izbore koje organizuju vlasti u Prištini.

Ja to kažem kao medjunarodni civilni predstavnik, čiji je mandat da pruži podršku vladi Kosova, i mislim da je jasno da ni EU neće priznati ishod izbora na severu.”

Ukazujući na složenost situacije na severu, koja traje već godinama, Fejt podseća da predstavnici njegove kancelarije imaju teškoće u pristupu tom delu Kosova.

Zato ovih dana vidimo srpske političare kako dolaze i vode kampanju. Eulex i EU su jasno stavili na znanje da se te posete ne mogu obavljati bez odgovarajuće dozvole, i da naoružani telohranitelji ili pristalice tih političara, ukoliko nose oružje, ne bi smeli da ulaze na sever Kosova.”

Na pitanje koliko je realno govoriti o integraciji severnog dela Kosova, Fejt kaže da očekuje da će narednih meseci postati operativan pripremni tim za novu opštinu Severna Mitrovica, te da će u odgovarajućem trenutku biti održani izbori, po uzoru na decentralizaciju južno od Ibra.

Prošle jeseni smo održali opštinske izbore u južnim enklavama, što je izazvalo uspešnu reakciju i odziv srpskih birača južno od Ibra. To je dovelo do stvaranja nekoliko opština koje imaju srpske gradonačelnike i lokalne skupštine, i to je model koji želimo da prenesemo na sever. Ako posetite opštine sa srpskom upravom na jugu, videćete da su mnogi gradjani srpske zajednice zadovoljni napretkom i pravima koja su ostvarili po programu decentralizacije, i to je model koji treba sprovesti na severu.

Fejt kaže da je strategija njegove kancelarije za integraciju severnog dela Kosova i dalje aktuelna:

Biće potrebno vreme za realizaciju tog plana, i za njega je ključno da bude prihvaćen na lokalnom nivou. Nećemo preduzimati nikakve akcije koje bi mogle da dovedu do nasilja, ali isto treba reći da nećemo razmatrati ni ideje o podeli, niti podržati rešenje koje bi sever ostavilo u stanju zamrznutog konflikta.”

Na pitanje da li to znači da ideje o podeli ili autonomiji za sever Kosova nisu na pregovaračkom stolu, Fejt kaže da je odluka o daljim koracima na Prištini i Beogradu. Visoki predstavnik Evropske unije izrazio je nadu da će savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde biti konstruktivna baza za direktni dijalog dve strane, ali i zaključio da podela nije opcija koju podržavaju medjunarodni protagonisti.

XS
SM
MD
LG