Linkovi

Penzioneri izlaze na protest, pozivaju da se ne glasa za Vučića


Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USVPS) protestovaće 28. marta u Beogradu, a USPS je pozvao penzionere da svoj glas na predsedničkim izborima ne daju kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću koji, zbog činjenice da "vara penzionere, krade njihovu imovinu i uništava institucije".

"Glasno i jasno smo rekli - pozvaćemo sve penzionere da ne glasaju za one koji su nas doveli do ovde. To je jedan čovek koji je sada kandidat za predsednika. I ne treba da glasaju za njega," rekao je predsednik USPS Mlilorad Vujasinović za TV N1.

Penzioneri će protestovati zbog toga što su im, kako bi se ublažio deficit u budžetu, smanjene penzije veće od 25.000 dinara.

Potpredsednik USPS Mihajlo Radović izjavio je da će protestovati zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja u koji su penzioneri dovedeni umanjenjem penzija zakonom iz 2014. godine.

"Ne možemo više da ćutimo i trpimo. Uzeli su nam deo penzije i najstrašnije je to što su to učinili bez pitanja, a posle toga su se zahvalili," rekao je Radović.

USPS navodi da će na protest koji će održati 28. marta pozvati predsedničke kandidate, kada će od njih tražiti da izlože svoj program kako da pomognu i poboljšaju status penzionera u Srbiji.

Kako navodi Radović, u 2015. godini je s evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje skinuto 91.686 penzionera, a prijavljeno novih 88.466.

"U 2016. sa evidencije PIO fonda skinuto je oko 100.000 penzionera, a još nema podataka koliko je novih penzionera. Umiru zato što nemaju pare za lekove i hranu jer je prosečna penzija 23.000 dinara a minimalna korpa namirnica 34.000 dinara dok je 'normalna' korpa 64.000 dinara," rekao je Radović.

Na protestu će, kako je rekao Radović, peti put biti zatraženo da Ustavni sud donese bilo kakvu odluku o ustavnosti zakona o smanjenju penzija kako bi se okončala ta procedura i penzioneri mogli da se obrate sudu u Strazburu.

Ta dva sindikata, kako kažu njihovi predstavnici, u Beogradu imaju oko 100.000 članova, ali ne mogu da garantuju da će svi moći da dođu na protest "zbog bolesti, a ne organizuju ni autobuse i sendviče".

Na protestnom skupu, kako su najavili, USPS i USVPS saopštiće koje će predsedničke kandidate podržati a to će biti oni koji "nisu učestvovali u izglasavanju zakona kojim su smanjene penzije".

XS
SM
MD
LG