Linkovi

Pentagon sprema promenu strategije u Siriji


Sekretar za odbranu SAD Džim Matis
Sekretar za odbranu SAD Džim Matis

SAD se spremaju da promene svoj pristup Siriji, I obećavaju pomoć u obnovi nakon poraza Islamske države i njenog samoproglašenog kalifata.

Snage potpomognute Amerikom oslobodile su grad Raku u oktobru, a od tada se Sirijske demokratske snage fokusiraju na uništavanje ostataka Islamske države.

Sekretar za odbranu SAD Džim Matis rekao je da je vreme da se situacija „polako dovodi u normalu“.

„Promemićemo dosadašnji pristup osvajanja terena i videćete više američkih diplomata u Siriji“, rekao je Matis u Pentagonu, ali nije precizirao kada bi diplomate tamo mogle da stignu. „Tamo ima mnogo međunarodnog novca kojim treba pravilno upravljati i sprečiti da ne završi u pogrešnim rukama“, rekao je Matis.

Oko 2000 američkih trupa ostaće u Siriji I obezbeđivati diplomate I civile, ali i pomagati da se uhvate preostali borci Islamske države.

Ostaje otvoreno pitajne kako će teći inicijalni oporavak zemlje, s obzirom na to da je veliki deo Sirije I dalje pod kontrolom snaga Bašara al Asada, kojeg podržava Rusija. Džim Matis ističe da je, uprkos manjim problemima, demarkaciona linija u Siriji između Rusije I SAD povučena, te da ne očekuje mešanje prorežimskih snaga u proces obnove.

XS
SM
MD
LG