Linkovi

Uloga SAD u uništavanju hemijskog arsenala


Inspektori Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje
Inspektori Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje

Američki vojni zvaničnici upozoravaju na teškoće uklanjanja hemijskog oružja u uslovima građanskog rata u Siriji, ali kažu da zadatak ipak nije nemoguć

SAD čekaju da vide kakvu bi ulogu mogle da imaju u uništavanju sirijskog hemijskog oružja. Kako iz Pentagona izveštava novinar Glasa Amerike, Sjedinjene Države iz sopstvenog iskustva znaju taj posao nije ni lak ni jeftin.

SAD su još 1980-tih počele da uništavaju svoj arsenal od oko 28 hiljada tona hemijskog naoružanja. Taj složen proces obuhvata rashodovanje opreme i sagorevanje otrovnih hemikalija kako bi postale neškodljive. Prema podacima Pentagona, preostalo je još deset odsto zaliha za uništenje, koje se nalaze u dve američke države, Koloradu i Kentakiju. Taj proces traje već tri decenije.

Prema tome, malo ko je poverovao u tvrdnje sirijskog lidera Bašara al Asada, izrečene u razgovoru za jednu američku tv mrežu, da bi njegova zemlja mogla u roku godinu dana da uništi sve svoje zalihe hemijskog oružja. Tim Braun je vojni analitičar organizacije Globalsecurity.org.

“Pitanje je gde će da ga prebace i koliko dugo će trajati proces uništenja i rashodovanja oružja. A trajaće to mnogo duže.”

Zvaničnici Pentagona kažu da su spremni da pomognu.

Za sada moja uloga i uloga vojske je da pomognemo u izradi planova Organizacije za sprečavanje hemijskog oružja, koja je preuzela vođstvo, kao i da održavamo kredibilnu pretnju upotrebe sile u slučaju neuspeha diplomatije.”

Zvaničnici Sekretarijata za odbranu ukazuju na krupne razlike između uništavanja u SAD-a i u Siriji, zbog kojih nije jednostavno izračunati troškove i trajanje tog posla. Američko hemijskog oružje uglavnom je bilo spakovano u municiju, raspoređenu u nekoliko saveznih država širom američkog kontinenta I na Pacifiku.

Sirijske zalihe bojnih otrova su uglavnom u rinfuzi i stacionirane na relativno malom broju mesta. Ali Tim Braun kaže da bi uprkos odlaganjima i velikimm troškovima američko dugogodišnje iskustvo moglo da bude korisno.

“Pre svega, mi smo proizvodili te stvari još od Prvog svetskog rata, uglavnom na bezbedan način. Takođe imamo dugogodišnje iskustvo u planiranju, izgradnji, isprobavanju i operisanju na bezbedan način instalacija za uništavanje hemijskog oružja.”

Američki vojni zvaničnici upozoravaju na teškoće uklanjanja hemijskog oružja u uslovima građanskog rata, ali kažu da zadatak ipak nije nemoguć, jer je čitav arsenal pod Asadovom kontrolom.
XS
SM
MD
LG