Linkovi

Pentagon preti odmazdom zbog raketnog napada


Razarač naoružan vođenim raketama Ju-es-es Mejson (DDG 87) tokom formacijske vežbe sa partolnim čamcima klase Sajklon u Arabijskom moru septembra 2016.
Razarač naoružan vođenim raketama Ju-es-es Mejson (DDG 87) tokom formacijske vežbe sa partolnim čamcima klase Sajklon u Arabijskom moru septembra 2016.

Pentagon je saopštio da razmatra mogućnost vojnog odgovora na neuspeli raketni napad na brodove američke ratne mornarice u Crvenom moru, upozorivši u utorak da obližnje Huti pobunjenike u Jemenu smatra odgovornim za lansiranje raketa.

Zvaničnici kažu da su dve rakete u nedelju lansirane u peroiodu od jednog sata, promašile svoje ciljive, Ju-es-es Mejson i Ju-es-es Pons, i bez posledica pale u more. Zvaničnici kažu da je razarač Mejson, naoružan vodećim raketama, upotrebio elektronske kontramere kako bi osujetio prvi napad, dok je druga raketa koja je ciljala amfibijski desantni brod Pons sama promašila cilj.

Portparol Pentagona, kapetan Džev Dejvis, potvrdio je novinarima u utorak da su rakete došle sa teritorije Jemena koja je pod kontrolom boraca Huti, koji se bore da obore međunarodno priznatu vladu predsednika Abdu Rabu Mansur Hadia.

Dejvis je kratko povezao napad sa Hutima, koje podržava Iran, ali je rekao da su antibrodske rakete "Silkvorm", za koje se veruje da su korišćene u napadu, deo aktivnog arsenala Irana. On je rekao da će Sjedinjene Države pronaći ko je ispalio rakete i da će preduzeti odgovarajuće mere.

"Nije tajna da Iran aktivno snabdeva (pobunjenike) i daje im opremu za rat", rekao je Dejvis.

Američka vojska pruža logističku i obaveštajnu podršku koalicionoj avijaciji predvođenoj Saudiskom Arabijom koja je počela da cilja položaje Hutija unutar Jemena ranije ove godine.

U izveštaju su korišćeni materijali AP-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG