Linkovi

Pentagon odredio frekvencije za komercijalno širenje 5G mreže


Radnici instaliraju 5G telekonunikacionu opremu na stubu T-Mobajl u Sibruku, Teksas, 6. maja 2020.

Pentagon i Bela kuća odredili su dodatnih 100 megaherca u željenom srednjepojasnom frekvencijskom spektru koji će se koristiti za komercijalnu mrežu bežične tehnologije 5G unutar Sjedinjenih Država.

U najavi od ponedeljka navode se frekvencije koje je Ministarstvo odbrane ranije koristilo i koje se sada stavljaju na raspolaganje za razmenu spektra između vojske i komercijalne telekomunikacione kompanije.

Viši zvaničnici administracije rekli su da je spektrum, u opsegu od 3.450 do 3.550 megaherca, "idealan" za 5G, budući da talasi na tim frekvencijama mogu da putuju na duga odredišta velikim brzinama, što može da obezbedi više pristupa mreži širom Sjedinjenih Država.

Ali, taj spektar srednjeg dometa trenutno podržava važne vojne operacije, u rasponu od kontrole vazdušne odbrane, raketa i kontrole vatre, protiv-minobacačkih mera, lokacija oružja na bojnom polju i kontrole vazdušnog saobraćaja, kaže Dan Dizi, oficir za veze u Sekretarijatu za odbranu.

Dizi se u ponedeljak osvrnuo na u javnosti izraženu zabrinutost zbog podele spektra, naglašavajući da Pentagon planira relokaciju i preseljenje spektra koja bi minimizirala bilo kakav uticaj na vojne operacije.

"Taj određeni deo opsega između 3.450 i 3.550 megaherca određen je jer se može staviti na raspolaganje bez žrtvovanja velikih vojnih i nacionalnih bezbednosnih kapaciteta naše zemlje“, rekao je Majkl Katsios, glavni tehnološki službenik Trampove administracije.

Dizi je rekao da će posljednja tranzicija srednjeg opsega koristiti pravila slična onima koja su dogovorena u prethodnim planovima za vladinu i komercijalnu razmenu.

Aukcija prava na deljenje bliskog frekvencijskog opsega, nazvanog Civilni širokopojasni radijski servis, trenutno se odvija sa vojskom i mogla bi da donese do 10 milijardi dolara.

Ovi poslednji potezi omogućiće američkim komercijalnim kompanijama neprekidni spektar u rasponu od 3.450 MHz do 3.980 MHz u kome će se graditi nova 5G mreža. 5G će doneti brži prenos podataka, bolji odziv i mogućnost povezivanja puno više uređaja odjednom.

Sjedinjene Države i Kina trenutno se nadmeću u postavljanju 5G mreže u nadi da će dominirati u donošenju tehnoloških standarda, patenata i da će zadobiti liderstvo u globalnom lancu snabdevanja.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) staviće na aukciju najmanje 100 megaherca početkom decembra 2021. godine na upotrebu, čim pre - sredinom 2022, što je proces za koji viši zvaničnici administracije kažu da smanjuje uobičajeno vreme za dostupnost srednjeg opsega sa nekoliko godina na nekoliko meseci.

"Ovaj proces odražava najbrži prenos federalnog spektra u komercijalnu upotrebu u istoriji", dodao je Kratsios.

XS
SM
MD
LG