Linkovi

Pentagon neće narediti slanje trupa u Kolumbiju


Arhiva - Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrik Šanahan razgovara sa novinarima u Pentagonu, 28. januara 2019, u Vašingtonu.

Vršilac dužnosti sekretara za odbranu Patrik Šanahan rekao je u utorak da neće narediti slanje vojnika SAD u Kolumbiju ili region u vezi sa trenutnim političkim nemirima u Venecueli.

Šananan je rekao novinarima da nije razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom o slanju trupa u Kolumbiju. Ali, on nije želeo da odgovori na pitanje da li je imao druge razgovore o takvom planu za slanje trupa, ili da li bi to mogao da isključi.

Bolton je u svojoj beležnici koju je držao u rukama tokom konferencije za štampu u ponedeljak imao napisano "5.000 trupa u Kolumbiju", dok je objavjivao nove sankcije koje su uvedene Venecueli. Bela kuća, upitana povodom beleške, kasnije je mejlom odgovorila "kao što je predsednik rekao, sve opcije su na stolu".

National security adviser John Bolton listens during a press briefing at the White House, Jan. 28, 2019, in Washington.
National security adviser John Bolton listens during a press briefing at the White House, Jan. 28, 2019, in Washington.

Predsednik Donald Tramp podržava lidera venecuelanskog parlamenta Huana Gaida koji je sebe proglasio za privremenog predsednika, u sklopu konfrintacije opozicije sa predsednikom Nikolasom Madurom. Kolumbija, koja deli 2.200 kilometara dugu granicu sa Venecuelom, takođe podržava Gaida.

Šanahan je rekao da koraci koje su preduzeli Stejt dipartment i Sekretarijat za finansije uključuju nove sankcije venecuelanskim državnim naftnim kompanijama.

"Nadziremo situaciju vrlo pažljivo i posmatramo i radimo prilično u isto vreme", rekao je Šanahan. "Međuresono telo, predvođeno Savetom za nacionalnu bezbednost i ambasadorom Boltonom, kreiralo je veći broj opcija. Podržavamo ih u razvoju politika i, kako se situacija u Venecueli bude razvijala, tu smo da im damo savet i podršku".

Upitan direktno o Boltonovoj belešci, Šanahan se našalio: "Nisam poneo beležnicu danas".

Ministar inostranih poslova Kolumbije Karlos Holms rekao je u ponedeljak da njegova vlada ne zna "važnost i razloge" za Boltonovu belešku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG