Linkovi

Pens stigao u Južnu Koreju, nesklad u pogledu Pjongjanga


Potpredsednik SAD Majk Pens razgovara sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.
Potpredsednik SAD Majk Pens razgovara sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.

Američki potpredsednik Majk Pens pružio je uveravanja Južnoj Koreji da će SAD stajate "rame uz rame" sa svojim saveznicima da bi se izvršio maksimalan pritisak na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

Pens je u četvrtak doputovao u Južnu Koreju rešen da se suprotstavi severnokorejskoj "ofanzivi šarma" na Olimpijskim igrama, što nije u skladu sa pokušajima Južne Koreje da ponovo razgovara sa Severnom Korejom.

"Naša odlučnost je nepokolebljiva i stajaćemo uz narod Južne Koreje i sve saveznike u regionu dok ne ostvarimo cilj mira vaše na vašem poluostrvu i svetu u celini", izjavio je Pens na zajedničkoj konferenciji za novinare dodajući da dve zemlje dele cilj denuklearizacije Korejskog poluostrva.

"Svakako se nadamo da ćemo iskoristiti ovu mogućnost do maksimuma tako da Zimske olimpijske igre postanu sredstvo koje će voditi ka dijalogu o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i uspostavljanju mira", rekao je južnokorejski lider Mun Džae-in.

Potpredsednik Majk Pens je u Južnu Koreju doputovao iz Japana, gde je ranije izjavio da će Sjedinjene Države reagovati pažljivo i odlučno u odnosu na severnokorejske nuklearne i balističke pretnje i ponovio upozorenje Trampove administracije da su, dok traga za mirom, sve opcije otvorene.

Pens je govorio pred oko 54 hiljade članova osoblja vojne baze Jakota u zapadnom Tokiju, nakon što ju je posetio i dobio informacije o kapacitetima baze ako propadnu diplomatski napori.

“Dok ovo govorim, oko 100 hiljada građana Severne Koreje radi teške poslove u modernim gulazima. Oni koji se usude da dignu glas protiv, budu uhapšeni, mučeni i ubijeni. Njihova deca i unuci neprestano se kažnjavaju zbog grehova svoje porodice protiv države.”

Pens je naglasio da će osigurati da zločini Severne Koreje ne budu zaboravljeni dok Pjongjang ima nameru da ponudi sliku saradnje time što će učestvovati na Olimpijskim igrama. Pens je ponovio svoju raniju izjavu da bi Sjedinjene Države mogle i dalje da pojačavaju, kako je rekao, kampanju maksimalnog pritiska sve dok Severna Koreja ne napusti svoj nuklearni i program balističkih projektila.

XS
SM
MD
LG