Linkovi

Pens: Kina će izvršiti pritisak na Pjongjang


Potpredsednik SAD (levo) govori tokom zajedničke pres konferencije sa australijskim premijerom Malomom Turnbulom u Sidneju, 22. aprila 2017. (AP Photo/Rick Rycroft)
Potpredsednik SAD (levo) govori tokom zajedničke pres konferencije sa australijskim premijerom Malomom Turnbulom u Sidneju, 22. aprila 2017. (AP Photo/Rick Rycroft)

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da su SAD prilično uverene da će Kina izvršiti više uticaja na Severnu Koreju da odustane od programa razvoja nuklearnog oružja.

Pens je govorio u subotu na zajedničkoj pres konferenciji sa Australijskim premijerom Malkomom Turnbulom.

I SAD, i Australija, izvršile su pritisak na Kinu da preuzme više odgovornosti kroz uticaj na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog programa.

Pens je rekao da program balističkih raketa Pjongjanga "predstavlja pretnju po stabilnosti i bezbednost u ovom regionu i potencijalnu pretnju za kontinentalne Sjedinjene Države..."

"Vinson" dolazi uskoro

Potpredsednik SAD, koji je prvi visoki zvaničnik administracije Donalda Trampa u poseti Australiji, rekao je da je "nastavak puta kojim je svet išao spram Severne Koreje tokom poslednjih 25 godina, prosto neprihvatljiv".

Pens je rekao da bi američka mornarička udarna grupa, koju predvodi nosač aviona "Ju-es-es Karl Vinson" i koja ide ka vodama oko Korejskog poluostrva, trebalo da bude u Japanskom moru u narednim danima.

Turnbul je rekao da bi Kina mogla da iskoristi svoju ekonomsku moć da prisili Severnu Koreju na pokornost.

Potpredsednik SAD (levo) rukuje se sa premijerom Australije Malkomom Turnbulom nakon konferencije za novinare u Admiralatu u Sidneju, Australija, 22. april 2017.
Potpredsednik SAD (levo) rukuje se sa premijerom Australije Malkomom Turnbulom nakon konferencije za novinare u Admiralatu u Sidneju, Australija, 22. april 2017.

SAD će poštovati sporazum o prihvatu izbeglica

Pens je takođe potvrdio da će SAD poštovati konroverzni program za izbeglice sa Australijom, u okviru koga će 1250 tražilaca azila biti razmešteno u SAD. Predsednik Tramp je svojevremeno opisao sporazum Obamine administracije o izbeglicama kao "glup".

Ranije, dvojica lidera imala su poteškoća u predstavljanju zajedničkog fronta nakon tenzija između tradicionalnih saveznika, koje su izazvane oštrim rečima u vezi sa sporazumom o razmeštanju izbeglica koji je postigla Obamina administracija.

Pensova poseta Australiji, u sklopu njegove desetodnevne turneje po Pacifičkom prstenu, naširoko se vidi kao napor da se umire odnosi sa Australijom. Doista, potpredsednik je delovao odlučno u želji da ponovo uveri Australiju u njenu važnost za SAD, primetivši dok je stajao pored Turnbula na obali sidnejske luke: "Uvek je ohrabrujuće stajati pored prijatelja, i ja danas to činim".

Dvojica lidera takođe su ponavljali dugu istoriju vojne saradnje dve nacije. Australija se borila rame uz rame sa SAD u svakom vojnom konfliktu od Prvog svetskog rata i jedna je od najvećih učesnica vojnih kampanja u Iraku i Siriji, koje predvode SAD.

"Verujem da je moja poseta ovde danas, na mom prvom putu po Azijskom Pacifiku na mestu potpredsednika SAD, kao i plan predsednika da dođe u ovaj region najesen, snažan znak naše trajne predanosti istorijskom savezu naroda Sjedinjenih Američkih Država i naroda Australije", rekao je Pens.

Potpredsednik SAD je u završnoj fazi desetodnevne turneje po zemljama Azije, u sklopu koje je već bio u Južnoj Koreji, Japanu i Indoneziji.

Delovi izveštaja Asošijeted presa sadržani su u ovom izveštaju

XS
SM
MD
LG