Linkovi

Pens: Pritisak na Pjongjang da odustane od nuklearnog programa


Američki potpredsednik Majk Pens sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom

Američki potpredsednik Majk Pens otišao je iz Južne Koreje uz poruku da su Sjedinjene Države I njihovi saveznici sve više posvećeni tome da odvrate Severnu Koreju od razvoja nuklearnog I balističkog programa.

Potpredsednik Pens je rekao da je ohrabren bilateralnim susretom južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina I severnokorejske delegacije koju je predvodila Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una.

Pens, predsednik Južne Koreje Mun Džae In i predstavnici Severne Koreje sedeli su zajedno u VIP loži na otvaranju Zimskih olimpijskih igara. Pens je izbegavao kontakte sa severnokorejskih zvaničnicima. Sa suprugom Karen sedeo je pored predsednika Muna, u istom redu sa japanskim premijerom Šinzo Abeom. Severnokorejska delegacija sedela je u redu iza Pensa. Prema saopštenju iz Pensovog kabineta, nije bilo “nikakvog kontakta” između američkog potpredsednika I severnokorejske delegacije.

“Pens je mogao da sedi sa američkom delegacijom I izbenge tu ložu, ali nije želeo jer je znao da će iza njega sedeti delegacija Severne Koreje. Potpredsednik je želeo da pokaže snažno savezništvo SAD, Južne Koreje I Japana. Ipak, da mu se delegacija Severne Koreje obratila, on bi joj odgovorio”, rekao je jedan američki zvaničnik.

U delegaciji Severne Koreje bila je I sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koja mu je I savetnica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG