Linkovi

Pens o sastanku sa zvaničnicima S. Koreje: "Videćemo"


Potpredsednik SAD Majk Pens sa suprugom Karen po dolasku u Japan

Trampova administracija ostavila je otvorenom mogućnost da se potpredsednik Majk Pens za vreme Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji sastane sa severnokorejskim zvaničnicima.

Pens, koji se u ponedeljak na početku puta za Japan i Južnu Koreju zaustavio na Aljasci, izjavio je u Enkoridžu da nije tražio sastanak sa severokorejskom delegacijom ali je dodao: „Videćemo šta će se dogoditi“.

Državni sekretar Reks Tilerson je nešto ranije u Peruu upotrebio isti izraz kada je upitan da li će se Pens možda sastati sa Severnokorejcima tokom igara u Pjongčangu.

Pens je doputovao u Japan, a pred polazak je novinarima rekao da će, u slučaju da se sastane sa severnokorejskim zvaničnicima, preneti poruku da njihova zemlja mora da „jednom zauvek“ odustane od programa nuklearnog oružja i balističkih projektila u skladu sa zahtevima zemalja širom regiona i Sjedinjenih Država.

Inače, Pensova poseta severoistočnoj Aziji zamišljena je kao protivteža severnokorejskoj “ofanzivi šarma” na Zimskim olimpijskim igrama.

On će se u Tokju u sredu sastati sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, koji će mu prirediti svečanu večeru. Američki potpredsednik u Seulu će se u četvrtak sastati sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG