Linkovi

Tramp u verbalnom sukobu sa porodicom poginulog vojnika


 Kizr Kan, otac poginulog kapetana Humajuna Kana, govorio je poslednjeg dana Demokratske nacionalne konvencije
Kizr Kan, otac poginulog kapetana Humajuna Kana, govorio je poslednjeg dana Demokratske nacionalne konvencije

Nacionalne konvencije su sada iza njih, a republikanski i demokratski predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton vode kampanju u grupi država, gde postoji veliki gnev zbog gubitka poslova u američkoj industriji. Donald Tramp ujedno nastavlja da se brani od kritika zbog svog stava prema Rusiji i komentara na račun porodice poginulog američkog vojnika – muslimana.

Donald Tramp je nqa udaru zbog načina na koji je reagovao na potresni trenutak sa Demokratske nacionalne konvencije, kada ga je otac ubijenog kapetana Humajuna Kana, Pakistanac Kizr Kan, podsetio - "Vi niste žrtvovali ništa i nikoga."

Slomljeni otac obratio se republikanskom kandidatu pošto je emotivno odao počast svom sinu koji je poginuo boreći se u Iraku.

U ekskluzivnom intervjuu Džordžu Stefanopulosu na mreži ABC, Tramp je odgovorio:

"Mislim da sam se mnogo žrtvovao. Radio sam veoma, veoma vredno, stvorio hiljade i hiljade radnih mesta”.

Međutim, dodao je i sledeće:

"Ako pogledate njegovu ženu, ništa nije imala da izjavi. Možda joj nije bilo dozvoljeno da govori”.

Vojnikova majka Gazala Kan rekla je od tuge nije mogla da govori na konvenciji.

"Patila sam, a cela Amerika je osetila moju bol”.

Hilari Klinton je ocenila da njen rival “nije normalan, uobičajen kandidat” pošto napada sve oko sebe.

"Napasti majku kapetana Kana, majku poginulog vojnika… Ne znam gde je kraj, gde je dno…”

Republikanski potpredsednički kandidat Majk Pens izjavio je da i on i Tramp veruju da je kapetan Kan bio heroj, i da svaki Amerikanac treba da poštuje i veliča porodice poput njegove. Istakanuti republikanci – lider većine u Senatu Mič Mekonel i predsedavjaući Predstavničkog doma Pol Rajan zaobišli su kontroverzu i nisu direktno kritikovali kandidata svoje stranke, ali jesu predlog o zabrani ulaska muslimana u SAD.

U sred kontroveze – sveže cveće i poruke običnih građana osvanule su na grobu kapetana Kana.

Druga kontroverza koja prati Trampa je njegov odnos prema Rusiji, u svelu navoda da su ruske obaveštajne službe nedavno hakovale kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta. Hilari Klinton je to komentarisala u jučerašnjem intervjuu za Foks Njuz.

“Znamo da Donald Tramp ima vrlo problematičnu sklonost da podržava Putina, bilo kada kaže da NATO ne bi priskočio u pomoć saveznicima u slučaju da budu okupirani ili kada govori o podizanju sankcija protiv ruskih zvaničnika – sankcija koje su im zajedno uvele SAD i EU zbog ruskih agresivnih poteza na Krimu I u Ukrajini”.

U intervjuu mreži ABC, Tramp je odgovorio da je jednostavno – praktičan.

"Ako možemo da imamo dobre odnose sa Rusijom i ako Rusija može da nam pomogne da se rešimo Islamske države, iskreno, pošto se govori o ogromnoj količini novca i ljudskim životima i tako dalje – to bi bila pozitivna stvar”.

Dok Tramp i Klinton nastavljaju da razmenjuju kritike, republikanski kandidat, koji demokratsku rivalku često zove “korumpirana Hilari” jasno je stavio na znanje da se ton kampanje neće popraviti u skorijoj budućnosti.

"Samo zapamtite, Tramp više neće da bude fin čovek”.

Republikanski potrpedsednički kandidat Majk Pens izjavio je da i on i predsednički kandidat Donald Tramp veruju da je američki vojnik, musliman, koji je ubijen u samoubilačkom napadu u Iraku 2004. bio heroj, te da svaki Amerikanac treba da "veliča i poštuje" porodice kao što je njegova.

Ta izjava, objavljena kasno sinoć, usledila je posle oštrih kritika Trampove reakcije na pojavljivanje roditelja američkog kapetana Humajuna Kana na prošlonedeljnoj Demokratskoj nacionalnoj konvenciji. Kana je ubio bombaš samoubica u Iraku 2004.

Pens je sa tog komentara prešao na kritike na račun predsednika Baraka Obame i demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton zbog "katastrofalnih odluka" zahvaljujući kojima je bilo omogućeno, kako je rekao, da Islamska država zauzme "nekada stabilni Bliski istok".

Pens i Klinton su, kao članovi Kongresa, 2002. glasali da se predsedniku SAD da ovlašćenje da krene u rat u Iraku. Obama je u to vreme bio senator iz Ilinoja.

U Pensovom saopštenju se navodi da će Trampov plan da se imigrantima iz zemalja "ugroženih terorizmom" zabrani ulazak u zemlju, uz jačanje američke vojske i poraz Islamske države - sprečiti druge američke porodice da dožive tragediju koju je doživela porodica Kan.

Vojnikov otac, Kizr Kan, imigrant iz Pakistana u nedelju je opisao Trampa kao "potpuno nepodobnog da bude lider ove lepe zemlje." Kan je prošle nedelje govorio na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, kada je izjavio da Tramp ne poštuje muslimane, i druge manjine, kao ni žene, sudije i republikanske lidere. Postavio je pitanje da li je Tramp čak ikada pročitao američki Ustav, dodajući da biznismen "nikada u životu ništa nije žrtvovao."

Tramp je u nedelju odgovorio na te komentare u intervjuu za ABC News.

"Mislim da sam žrtvovao mnogo toga. Radio sam veoma vredno, stvorio hiljade i hiljade radnih mesta, desetine hiljada poslova, sagradio velike strukture. Ostvario sam ogromne uspehe."

XS
SM
MD
LG