Linkovi

Potpredsednik Pens gradi ulogu Trampovog izaslanika


Potpredsednik SAD Majk Pens za vreme posete vojnicima u Avganistanu 21. decembra 2017.
Potpredsednik SAD Majk Pens za vreme posete vojnicima u Avganistanu 21. decembra 2017.

Američki potpredsednici su , istorijski gledano, imali različite uticaje na Belu kuću, u zavisnosti od toga u kakvim su odnosima bili sa predsednikom. Dok Trampova administracija ulazi drugu godinu mandata, uticaj aktuelnog potpredsednika Majka Pensa se širi.

Nizom službenih putovanja u inostranstvo, uključujući posetu američkim vojnicima u Avganistanu u decembru, Majk Pens je preuzeo ulogu izaslanika američkog predsednika. Njegova uloga je više nego simbolična kaže Džoel Goldstin sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sent Luisu. On je jedan od istoričara koji prate ulogu i uticaj američkih potpredsednika.

“Čini se da je potpredsednik Pens uključen u odluke koje donosi Bela kuća. Daju mu se zaduženja. Sam potpredsednik u svojim javnim komentarima o predsedniku govori sa puno uvažavanja, a ponekad i obožavanja.”

U nekim administracijama potpredsednik ima neznatni uticaj, a u nekima je, pak, predsednikov partner.

“Nelson Rokfeler, potpredsednik Džerald Forda bio je kao rezervni igrač, uvek uz predsednika, uvek iza njega u javnim pojavljivanjima. On je njegov najveći navijač, ali ima i uticaja u Zapadnom krilu Bele kuće”, navodi Šeri Bebić Džifi sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Pens nema pojavu i tako istaknuto prisustvo kao Džo Bajden ili Al Gora, ali njegova uloga postaje sve veća. On je, kako primećuje istoričar Goldstin, preuzeo posao predsedničkog tumača.

“Tako da kad predsednik da neku kontroverznu izjavu, kao na primer dovođenje u pitanje američke posvećenosti NATO-u ili o tome kako se treba postaviti, na primer prema Venecueli, potpredsednik izađe i razjasni šta je predsednik hteo da kaže..”

Odnosno - potvrdi američku predanost NATO-u i pozove na diplomatsko rešenje kako bi se zaustavilo, kako administracija to kaže, klizanje Venecuele u diktaturu.

Kada je Tramp podržao Roja Mura, kandidata za senatora iz Alabame koji je izbore izgubio zbog optužbi za seksualno nedolično ponašanje prema tinejdžerkama, Pens ga nije podržao i rekao je da su optužbe uznemirujuće. Za razliku od Trampa, Pens iza sebe ima veliko političko iskustvo: bio je 12 godina kongresmen i četiri godine guverner savezne države Indijane.

“Pens je poznat na Kapitol Hilu. Pensu republikanci na Kapitol Hilu veruju”, ističe Šeri Bebić Džifi.

Pružanjem utehe žrtvama uragana u Teksasu, odlaskom u zvanične posete Argentini i Australiji, Pens postepeno gradi ulogu predsedničkog izaslanika.

“Dok pokušava da balansira između podrške predsedniku i udovoljavanja biračima, istovremeno ne prihvata u potpunosti neke od kontroverznih tvitova i neke izjave koje predsednik uputi s vremena na vreme”, primećuje Goldstin.

Za sada kažu analitičari, Pensovo balansiranje se odvija uspešno.

XS
SM
MD
LG