Linkovi

Pens: Ambasada SAD će biti preseljena u Jerusalim 2019.


Američki potpredsednik Majk Pens u izraelskom parlamentu u Jerusalimu, 22. januar 2018. (AP Photo/Ariel Schalit, Pool)
Američki potpredsednik Majk Pens u izraelskom parlamentu u Jerusalimu, 22. januar 2018. (AP Photo/Ariel Schalit, Pool)

Američki potpredsednik Majk Pens rekao je da će SAD ubrzati kontroverzni potez selidbe ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Pens je svoj komentar izneo tokom obraćanja Knesetu, izraelskom parlamentu u Tel Avivu.

Prošle godine, predsednik Donald Tramp, započeo je proces premeštanja američke ambasade iz Tel Aviva rečima da je glavni grad Izraela Jerusalim i promenio višedecenijski tok američke politike.

Članovi koalicije Udružene liste arapskih partija obećali su da će bojkotovati Pensov govor u znak protesta protiv odluke američkog predsednika, 6. decembra, da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Određeni broj poslanika počeo je da uzvikuje i ističe protestne parole na početku Pensovog govora, nakon čega su izbačeni iz sale.

Krajem prošle godine američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da će za preseljenj američke ambasade verovatno biti potrebno nekoliko godina, što je Pens svojom izjavom demantovao.

"Jerusalim je glavni grad Izraela i zbog toga je predsednik Tramp naložio Stejt departmentu da započne sa pripremama za premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. (APLAUZ) Tokom sledećih nedelja, nastavićemo sa realizacijom plana otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu, koje očekujemo da se reši krajem sledeće godine", istakao je Pens.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se zahvalio Trampu i Pensu za ono što je nazvao istorijskom izjavom i saopštio da odnos Izraela i Amerike nikada nije bio snažniji.

Trampovu odluku o Jerusalimu oštro su kritokovali palestinski lideri, uključujući predsednika Mahmuda Abasa, koji je rekao da SAD ne mogu više da igraju nikakvu ulogu u mirovnim procesima.

Pens je pre Izraela posetio Jordan, gde je kralj Abdulah izneo zabrinutost povodom odluke o Jerusalimu i pozvao SAD da ponovo izgrade poverenje u rešenje zasnovano na dve države. Pens je takođe posetio Egipat gde se sastao i sa američkim vojnicima u regionu.

XS
SM
MD
LG