Linkovi

Pelosi: Hakovanje DNC - elektronski Votergejt


Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi
Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi

Lider demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi je izjavila da je očigledno da Rusija stoji iza internet napada na njenu stranku. Ona je to uporedila sa skandalom Votergejt iz 1970-ih u kojem su operativci odbora za reizbor predsednika Ričarda Niksona provalili u središte demokratske stranke. Taj skandal je potom doveo do ostavke predsednika Niksona.

“Dozvolite da vam kažem da je ovo u smislu kampanje elektronski Votergejt. To je provala, provala i mislim da moramo da shvatimo šta se ovde dogadja. U čije su podatke Rusi provalili? Kome su dali informacije? Ne znam. Ko je to izneo u javnost? Ne znam, ali znam da je ovo elektronski upad poput Votergejta i svako ko bi to koristio u svrhu stvaranja neprijatne situacije ili nečeg sličnog tome je saučesnik,” rekla je Pelosi.

Prošle godine funkcioneri američke obaveštajne zajednice su informisali nekoliko visoko rangiranih članova Kongresa da ruski hakeri nastoje da provale u kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC).

Prema izveštaju agencije Rojters, članovi Kongresa koji su bili informisani o hakovanju nisu mogli da otkriju detalje Demokratskom nacionalnom komitetu jer su informacije bile previše osetljive.

Umesto toga, obaveštajne agencije su nastavile da prate hakere kako bi stekle uvid u njihovu taktiku.

Administracija predsednika Obame nije javno saopštila da Rusija stoji iza tih napada, ali su istražitelji naveli da su odgovorne ruske obaveštajne agencije. Rusija je demantovala bilo kakvu umešanost.

Upad nije bio poznat javnosti do prošlog meseca, kada je Vikiliks objavio imejl poruke Demokratskog nacionalnog komiteta interneta, dok je Federalni istražni biro objavio da istražuje taj incident.

XS
SM
MD
LG