Linkovi

Kafein pospešuje oprašivanje


Istraživači u Velikoj Britaniji su otkrili da određene biljke proizvode kafein koji privlači pčele i pomaže im pri oprašivanju

Naučnici na Univerzitetu Saseksa veruju da kafein koji se nalazi u nektaru tih biljki uspeva da prevari pčele da misle da u njima ima više šećera nego što je to zapravo slučaj.

Ovi insekti konstantno sleću na te biljke, pomažući im tako da izvuku maksimalno oprašivanje. Jedan profesor sa tog univerziteta kaže da pčele komuniciraju tako što pomeraju telo na određen način, ili kako kaže - tako što „plešu“, a kafein pospešuje taj ples.

Otkrili smo da kafein ima uticaj kao veća količina šećera, tako da smo postavili dve hranilice u kojima je bio veštački nektar. U jednom je bilo kafeina, a u drugom ne. Sirup sa kafeinom je privukao više pčela, i te pčele su obavile oko četiri puta više plesova”, kaže profesor pčelarstva na Univerzitetu Saseks Frensis Ratnieks.

Ze eksperiment su korišćena dva veštačka cveta sa mešavinom saharoze i vode, ali samo u jednom je bilo i kafeina. Na pčele koje su bile izložene kafeinu su zatim bili zalepljeni identifikacioni brojevi posle čega su vraćene u košnicu.

Ples tih pčela je uticao na ponašanje drugih u roju. Mnoge pčele su usmerene ka oblasti gde je bilo nektara sa kafeinom čak i pošto su hranilice bile potpuno ispražnjene.

Naučnici smatraju da određene biljke koriste kafein da manipulišu pčelama što je za njih dobro, ali ne i za pčele, koje pogrešno misle da je hrana kvalitetnija i da ima više šećera nego što je zaista slučaj. Oni podsećaju da je to još jedan dokaz da iako zavise jedni od drugih, interesi biljaka i oprašivača nisu uvek isti.

XS
SM
MD
LG