Linkovi

Pavlopulos: Grčka ne menja stav o Kosovu


Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos rukuje se sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Srbiju je danas posetio predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos, a jedna od glavnih tema razgovora koje je vodio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili su događaji u Španiji, kao i poruka kojom je Brisel proglasio referendum u Kataloniji nelegalnim.

Grčki predsednik Prokopios Pavlopulos izjavio je tokom današnje posete Beogradu da njegova zemlja neće menjati stav o Kosovu, kao i da se slučajevi Kosova i Kipra nikako ne mogu porediti, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o zbivanjima u Kataloniji, poručio da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije i dodao da je uputio pismo španskom kralju Felipeu šestom i premijeru Marijanu Rahoju.

Posle razgovora sa grčkim kolegom, Vučić je izjavio da onima koji su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer to nije EU, sada nije do toga jer je, kako je rekao, "mečka zakucala i na njihova vrata".

"Pošto sam dobio informaciju da je Evropska komisija upravo proglasila referendum u Kataloniji nelegalnim, pitanje svakog Srbina i građanina Srbije je veoma prosto, a to je - a kako ste onda proglasili legalnim otcepljenje čak i bez referenduma. Kako je 22 zemlje EU proglasilo legalnim i legitimnim otcepljenje čak i bez forma referenduma?"

Vučić se zahvalio za podršku Španiji, Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i napomenuo da je ovo najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike.

Na današnjoj konferenciji za novinare Vučić nije detaljnije govorio o isporuci ruskih aviona Mig 29, već će, kako je najavio, o tome govoriti kada stigne "nešto što smo dobili, a nešto što smo platili":

"Ne zaboravite da smo kupili devet helikoptera od Nemaca i Francuza, od Erbasa, da smo kupili dva ruska helikoptera, da polako osnažujemo svoje vazduhoplovstvo. Posle toga nam ostaje i protivvazdušna odbrana."

Predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos je istakao da je, po pitanju Kosova, za Grčku presudno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. On je, međutim, naglasio da se slučajevi Kosova i Kipra nikako ne mogu porediti, da su ta dva slučaja "kao noć i dan".

Pavlopulos je ponovio da se Grčka zalaže za ulazak država regiona u EU i stvaranje "jugoistočnog kraka" Unije, ali da neće prihvatiti Balkan koji bi ušao u EU i bio problematičan prostor.

Govoreći o događajima u Španiji, on je ukazao da svi sada proživljavaju kritične trenutke za Evropu, zbog čega se, kako je rekao, pažljivo treba pozabaviti tim pitanjima i čuvati celovitost i jedinstvo Evrope kako bi odigrala ulogu koja joj pripada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG