Linkovi

Pavel: Borba protiv terorizma dugoročni prioritet


Analizirajući govor predsednika Obame o spoljnoj politici, potpredsednik Atlantskog saveta navodi da taj govor odražava kontinuitet prioriteta njegove administracije, ali sadrži i nekoliko novih elemenata.

Govor o američkoj spoljnoj politici, koji je predsednik Barak Obama održao u vojnoj akademiji u Vest Pointu, u velikoj meri odražava kontinuitet spoljnopolitičkih nastojanja njegove administracije, ali uključuje i najmanje tri nova elementa koja ukazuju na dobru procenu pravca kojem se današnji globalizovani svet kreće, tvrdi Beri Pavel, potpredsednik uticajnog Atlantskog saveta i bivši visoki zvaničnik u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Obama je u svom govoru 17 puta pomenuo terorizam. Pavel kaže da je razlog tome saznanje Obamine administracije da jedan od glavnih dugoročnih prioriteta ostaje borba protiv terorizma.

Obamina administracija počinje da prihvata pristup prethodnog predsednika Džordža Buša Mladjeg u suočavanju sa problemom ekstremizma i terorizma, a to je saradnja sa saveznicima i partnerima, koji su izloženi takvim pojavama na svom terenu. Predsednik je predložio stvaranje antiterorističkog fonda koji je veoma sličan programu koji je postojao za vreme Bušove administracije. Čak se odnosi na isto područje Bliskog istoka i severne Afrike.“

Osvrćući se na Siriju, predsednik Obama je redefinisao ključni problem koji izvire iz sukoba u toj zemlji, navodi Pavel.

Predsednik je po prvi put govorio o Siriji u kategorijama ekstremizma i terorizma odnosno kao izvoru novih terorističkih opasnosti po Sjedinjene Države i njihove partnere i saveznike. Problem Sirije istaknut je u mnogoj većoj meri nego dosada.“

Možda najvažniji element dugoročne američke spoljnopolitičke strategije je saznanje da u ovoj novoj etapi globalnih kretanja, pored država na međunarodnoj sceni pojedinici i grupe ubrzano postaju bitni globalni akteri, ističe Pavel.

Njihova moć jača zahvaljujući tehnologiji i ekonomskim trendovima. Predsednik je istakao da za razliku od drugih zemalja SAD ne samo što se ne plaše, kako je rekao povećanog uticaja pojedinaca, već to smatraju faktorom koji ide u prilog politici koju Amerika zastupa. Sjedinjene Države sklapaju saveze ne samo sa državama već sa narodima, promovišiću prava i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca. Sve je to, kako je naveo Obama, u interesu SAD.“

Pavel, inače ističe i nekoliko elemenata koji nedostaju u govoru predsednika Obame. Bilo je potrebno osvrnuti se na zemlje u usponu, kao što su Kina i Rusija, koje u poslednje vreme unose napetost u međunarodnim odnosima. Najveći nedostatak govora, dodaje Pavel, je odsustvo objašnjenja američke uloge u Avganistanu, pa i u Iraku, posle vojnog povlačenja, u smislu doprinosa ekonomskom razvoju i stabilnosti te dve zemlje.
XS
SM
MD
LG