Linkovi

Patrijarh Irinej: Ne vidim koristi po narod od podsticanja na proteste


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, Foto: AP Photo/Darko Vojinović

Srpski patrijarh Irinej izneo je u intervjuu za dnevni list Politika svoje stavove i mišljenje o nekoliko važnih tema vezanih za Srbiju i region. Osvrnuo se na tekuće probleme na Kosovu, socijalnim problemima u Srbiji, ali je komentarisao i proteste u Republici Srpskoj, kao i stanje u drugim pravoslavnim crkvama. Intervju je ispratio nedeljnu proslavu Svetog Save u Srbiji.

Irinej je rekao da je sa velikom brigom pratio demonstracije na ulicama Banjaluke, jer su, kako je ocenio, oni koji "ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu "tada bili zadovoljni". Takođe, dodao je da ne vidi ni da će biti koristi za narod od podsticanja na takve proteste u Beogradu i ocenio da su svi procesi povezani.

Patrijarh smatra da najnoviji pritisci u vezi s Kosovom treba da dovedu do snažnijeg jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta, i poručio da je najvažnije da ne budemo malodušni i da se ne predajemo unapred.

Kad je reč o Kosovu, kaže da se još nada i moli za to da vođe država koje su svojim garancijama osnovale RS, prihvate činjenicu da srpski narod nikada neće odustati od Kosova i da će "zajedno s Rusijom, našim državnim vođstvom i predstavnicima Albanaca usaglasiti rešenje po kome će oba naroda nastaviti da žive u miru".

Liberalno-demokratska partija saopštila je danas da "brojne političke izjave" patrijarha Irineja, iz njegovog intervjua Politici, za cilj imaju "vezivanje ruku i nogu onima koji žele Srbiju i region u Evropi i na Zapadu".

"Srbiji je danas, više nego ikada, potreban razum i racionalni odgovor na krize sa kojima se suočavamo. Ne možemo prihvatiti patrijarhov poziv da gledamo u nebo i od cara Lazara čekamo rešenje kosovskog pitanja, već moramo pogledati u oči kosovske Albance i sa njima sklopiti dogovor koji će obezbediti mir na ovim prostorima koji nikada nismo imali,” ističe se u saopštenju.

U saopštenju LDP-a se, takođe, ocenjuju kao "neumesni" komentari patrijarha o protestima u Banjaluci.

"Srpskom društvu nije potrebno jedinstvo protiv spoljnog neprijatelja, kako nas, po ko zna koji put, plaši Crkva, već ozbiljan dijalog i odluka o tome u kakvo društvo želimo da se reformišemo. U demokratskom društvu, kome težimo, nema mesta za lekcije koje nam drže patrijarh, Dodik ili Putin, već težnja da se društva oko nas demokratizuju i evropeizuju jednakom brzinom kao i mi”, ocenju iz LDP-a.

Patrijarh Irinej je u intervjuu rekao i da socijalni problemi i nezadovoljstvo koje postoji kod nekih slojeva društva ne treba da cepa narodno biće, a na ovu izjavu reagovali su iz sindikata UGS Nezavisnost koji su se zapitali “da li se nekada SPC oglasila u zaštitu siromašnih, nezaposlenih, nezadovoljnih rabova svojih”?

Sindikat ogorčeno konstatuje da ovakvim izjavama “patrijarh predlaže da se ćuti i trpi”.

Komentarišući zbivanja u drugim pravoslavnim crkvama i sredinama u svetu, Irinej je, između ostalog, naveo da veruje da ni srpska crkva, ali ni druge pravoslavne crkve neće prihvatiti "nekog pravoslavnog papu".

"Ukoliko bi prihvatile prestale bi da budu pravoslavne. Srpska crkva ne prihvata, niti će prihvatiti legalizovanje raskola u Ukrajini, kao zakonitog stanja, a pogotovo neće prihvatiti ukoliko se takve ambicije pokažu na njenom kanonskom području. Ono što je Carigrad uradio u Kijevu, majci ruskih gradova, za Srpsku crkvu je ništavno”, poručio je srpski patrijarh.

Napominje da su odnosi SPC s Vatikanom unapređeni kroz dijalog na više nivoa, te dodaje da lično veoma ceni odluku pape Franje da odbaci uniju, a posebno pristup sagledavanju pitanja uloge kardinala Stepinca, te poručuje da moramo ceniti i stav Vatikana koji nije priznao državu Kosovo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG