Linkovi

Predstavljen nacrt Zakona o strankama


Nacrt novog zakona o finansiranju političkih aktivnosti predstavljen je na konferenciji za novinare u Aero klubu u Beogradu.
Nacrt novog zakona o finansiranju političkih aktivnosti predstavljen je na konferenciji za novinare u Aero klubu u Beogradu.

Radna grupa sastavljena od predstavnika tri ministarstva, Agencije za borbu protiv korupcije, CESID-a i Transparentnosti Srbija napravila je i danas predstavila nacrt novog Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Političke stranke moći će ubuduće bez limita da prikupljaju sredstva od pojedinaca i firmi za finansiranje svog rada i izbornih kampanja – najveća je novina koju predviđa predlog novog zakona o finansiranju stranaka.

Ipak, kako je rečeno na današnjem predstavljanju zakonskog predloga, iz važećeg zakona zadržano je ključno ograničenje o visini iznosa koji jedan pojedinac ili pravno lice može da donira tokom godine, čime se sprečava upliv ličnog ili grupnog uticaja na rad političkih stranaka.

A uz liberalizaciju u prikupljanju sredstava i jasne mehanizme kontrole, predlog novog zakona predviđa da stranke objavljuju uplate i priloge na internetu, što će svima biti dostupno:

"Ne postoji nekakav značajniji argument koji se može izneti u prilog toga da treba da postoje nekakva ograničenja javnosti kada je u pitanju pristup informacijama o tome ko finansira političke stranke, u kom iznosu i na koji način. Pošto to jednako važi i za bilo koju firmu ili bilo kog pojedinca u Srbiji, tim više to treba da važi za stranke", navodi Djordje Vuković, programski direktor CeSID-a.

U slučaju kršenja zakona, predviđene su i prilično visoke kazne po kojima se strankama može oduzeti od 10 do 100 odsto sredstava za narednu godinu:

"Kazne koje su predviđene nisu naivne, one su, ono što kažu predstavnici GRECA, odvraćajuće, proporcionalne i pravične", istakao je Zoran Stoiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Po oceni direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković finansiranje stranaka je izazivalo najviše nedoumica u javosti, jer se godinama se sticao utisak da se političke stranke povlače kroz sive zone i da je to izuzetno velika koruptivna sfera:

"Onog trenutka kada smo seli da analiziramo postojeći zakon, vrlo brzo smo shvatili da nema mogućnosti da se on dopunjuje i menja, da je potrebno da se izradi kompletno nov tekst. Počeli smo od takozvanog belog papira i utvrdili potpuno nov koncept zakona i nov način finansiranja političkih stranaka", izjavila je Marković.

Predviđeno je da ovaj nacrt zakona o finansiranju političkih stranaka tokom leta ide na javnu raspravu i usaglašavanje sa strankama, kako bi ga vlada potrvdila na jesen, a parlament usvojio do kraja godine.

XS
SM
MD
LG