Linkovi

Neobično partnerstvo farmaceutskih giganata


Frensis Kolins, direktor američkih Nacionalnih instituta za zdravlje
Frensis Kolins, direktor američkih Nacionalnih instituta za zdravlje

Deset najvećih svetskih proizvođača lekova udružili napore da pronađu način lečenja opakih bolesti poput Alchajmera, dijabhetesa tipa 2, reumatoidnog artritisa i lupusa...

Deset najvećih svetskih farmaceutskih kompanija - koje su uglavnom veliki rivali u borbi za tržište - udružuju se sa američkim stručnjacima za zdravstvo, u naporima da se razviju novi načini lečenja najtežih bolesti.

Sporazum je najavljen u Vašingtonu, a njime se grupa - koja sebe naziva Partnerstvo za ubrzanje lekova (Accelerating Medicines Partnership) - poziva da uloži 230 miliona dolara u narednih pet godina, kako bi istraživači pokušali da pronađu lek za Alchajemerovu bolest, dijabetes tipa 2 i dve autoimune bolesti - reumatoidni artritis i lupus.

Farmaceutske kompanije su potrošile milijarde dolara tragajući za novim lekovima, većim profitom, i da bi stekle prednost u odnosu na konkurente.

Međutim, direktor američkih Nacionalnih instituta za zdravlje Frensis Kolins kaže da je taj korporativni, pristup "uradi sam", razlog neuspeha u razvoju revolucionarnih lekova, "dok pacijenti i njihove porodice čekaju". Kolins je istakao da je farmaceutskim kompanijama nekada potrebno i do 14 godina da razviju novi lek i da na takvo istraživanje potroše milijardu dolara, a da opet 99 odsto tih studija propada. On je ocenio da je istraživanje novih lekova "posao koji je prevelik za svaku od tih kompanija pojedinačno" i da je "sada vreme da se sarađuje" u nadi da će biti postignut naučni prodor u razvoju lekova za opake bolesti.

U ovom Partnerstvu ima sedam američkih kompanija: "AbbVie", "Biogen Idec", "Bristol-Meyers Squibb", "Johnson & Johnson", "Lilly", "Merck" i "Pfizer", apartneri su britanski "GlaxoSmithKline", francuski "Sanofi" i japanska "Takeda".
XS
SM
MD
LG