Linkovi

Neobično partnerstvo farmaceutskih giganata

  • Glas Amerike

Frensis Kolins, direktor američkih Nacionalnih instituta za zdravlje

Deset najvećih svetskih proizvođača lekova udružili napore da pronađu način lečenja opakih bolesti poput Alchajmera, dijabhetesa tipa 2, reumatoidnog artritisa i lupusa...

Deset najvećih svetskih farmaceutskih kompanija - koje su uglavnom veliki rivali u borbi za tržište - udružuju se sa američkim stručnjacima za zdravstvo, u naporima da se razviju novi načini lečenja najtežih bolesti.

Sporazum je najavljen u Vašingtonu, a njime se grupa - koja sebe naziva Partnerstvo za ubrzanje lekova (Accelerating Medicines Partnership) - poziva da uloži 230 miliona dolara u narednih pet godina, kako bi istraživači pokušali da pronađu lek za Alchajemerovu bolest, dijabetes tipa 2 i dve autoimune bolesti - reumatoidni artritis i lupus.

Farmaceutske kompanije su potrošile milijarde dolara tragajući za novim lekovima, većim profitom, i da bi stekle prednost u odnosu na konkurente.

Međutim, direktor američkih Nacionalnih instituta za zdravlje Frensis Kolins kaže da je taj korporativni, pristup "uradi sam", razlog neuspeha u razvoju revolucionarnih lekova, "dok pacijenti i njihove porodice čekaju". Kolins je istakao da je farmaceutskim kompanijama nekada potrebno i do 14 godina da razviju novi lek i da na takvo istraživanje potroše milijardu dolara, a da opet 99 odsto tih studija propada. On je ocenio da je istraživanje novih lekova "posao koji je prevelik za svaku od tih kompanija pojedinačno" i da je "sada vreme da se sarađuje" u nadi da će biti postignut naučni prodor u razvoju lekova za opake bolesti.

U ovom Partnerstvu ima sedam američkih kompanija: "AbbVie", "Biogen Idec", "Bristol-Meyers Squibb", "Johnson & Johnson", "Lilly", "Merck" i "Pfizer", apartneri su britanski "GlaxoSmithKline", francuski "Sanofi" i japanska "Takeda".
XS
SM
MD
LG