Linkovi

Partiji Le Penove potreban novac, možda se ponovo okrene Rusiji


Arhivska fotografija liderke kranje desnice Mari Le Pen daje izjavu o predsedničkim izborima u SAD, 9. novembra 2016. nadomakj Pariza.
Arhivska fotografija liderke kranje desnice Mari Le Pen daje izjavu o predsedničkim izborima u SAD, 9. novembra 2016. nadomakj Pariza.

Novac i kako ga nabaviti, pitanje je koje progoni predsedničku kandidatkinju krajnje desice u Francuskoj, Mari le Pen.

Sada, kada blagajnik Nacionalnog fronta kaže da traga "svuda" za 20 miliona evra, koliko je potrebno za predstojeće izbore, ona bi možda novac mogla da potraži u Rusiji - ponovo.

Iako su strani donatori francuskih političkih partija zabranjeni, pozajmice nisu. Ali, to je i dalje smeo poduhvat za partiju čije su finansije pod neželjenim nadzorom.

Istraga, proces

Navodno neregularno finansiranje pokrenulo je više sudskih istraga i nekoliko zvaničnika i saradnika partije dovelo pred sudski proces. Takođe, pozajmica koju je 2014. dala ruska banka povećala je zabrinutost zbog mogućeg uticaja Rusije na francusku demokratiju. Da se ne pominje odluka Sjedinjenih Država od ove nedelje o uvođenju sankcija i proterivanju Rusa zbog navodnog sajber-mešanja u američke predsedničke izbore.

Francuski nacionalni front tvrdi da je žrtva prljave kampanje i napominje da i ostali predsednički kandidati takođe imaju finansijske probleme.

Ukoliko Le Penova stranka odbije strani uticaj, to bi moglo da učini potragu za finansijerima izvan francuskih voda neizvodivom, kako zbog njenog stajališta prijateljski nastrojenog prema Rusiji, tako i zbog onoga što zvaničnici partije tvrde - da francuske banke odbijaju da im pozajme novac zbog antiimigracione politike Nacionalnog fronta.

Sredstva su potrebna kako bi se finansirala kampanja za aprilsko-majske predsedničke izbore i za parlamentarne izbore raspisane za juni. Zvaničnici partije negirali su nedavne izveštraje da su dobili novu pozajmicu od ruskog establišmenta, ali niko ne negira da bi partija mogla da to i zatraži.

"Tražimo svuda. Diskretno radimo", rekao je blagajnik partije Valeran de Sen Just za Asošijeted pres. Oni ne isključuju mogućnost da upute zahtev za finasije izvorima poput Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili čak Sjedinjenih Država, rekao je on.

Moskva bi mogla da bude pozvana

Partija je pozajmila devet miliona evra 2014. godine od male Prve češko-ruske banke, ali je bankovno odobrenje povučeno je ove godine, rekao je Sen Just. Druge ruske banke bi mogle da razmotre novu pozajmicu.

Rusija protežira ekstremnu desnicu u Evropi u sklopu kampanje izgradnje uticaja u Evropi, dok je zategnutost između Rusije i Zapada eskalirala zbog Ukrajine i građanskog rata u Siriji. Neki lideri poput Le Penove prijateljski su prihvaćeni u Moskvi i na događajima u ambasadi kod kuće. Šefovi mađarske antisemitske partije Jobik i austrijske Slobodarske partije takođe su bili na takvom putu.

U sklopu promene stava u korist Rusije, neki umereni političari, od francuskog konzvervativca Fansisa Filona, glavnog pretendenta na predsedničku poziciju, do američkog novoizabranog predsednika Donalda Trampa, simpatišu prijateljski pristup Moskvi.

Postoji zabrinutost da bi svaki novi pokušaj da se zatraži pozajmica od ruskih banaka mogal da znači upravo to - da učini Francusku ranjivom na utica Kremlja.

XS
SM
MD
LG