Linkovi

Usvojena deklaracija o zločinima nad Srbima


Dragoljub Mićunović i Nada Kolundžija iz DS-a, i Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine na sednici parlamenta na kojoj je usvojena deklaracija o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, 14. oktobar 2010.
Dragoljub Mićunović i Nada Kolundžija iz DS-a, i Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine na sednici parlamenta na kojoj je usvojena deklaracija o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, 14. oktobar 2010.

Nakon celodnevne rasprave, poslanici Skupštine Srbije usvoji su večeras deklaraciju o osudi zločina nad Srbima počinjenih tokom 1990-ih. Za deklaraciju su glasala 133 poslanika vladajuće koalicije, dok naprednjaci, radikali, DSS i NS nisu glasali.

Današnji dan u skupštini poslanici su posvetili deklaraciji o zločinima počinjenim nad srpskim narodom i građanima Srbije, kojom se osuđuju zločini tokom oružanih sukoba 1990-ih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, i ističe žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja.

Uz dosta političkih strasti ova deklaracija je još jednom poslužila kao dobar povod za partijska prepucavanja. Za vladajuću koaliciju cilj deklaracije je da se zločini nad Srbima ne zaborave, a da odgovorni budu kažnjeni. Rasprava o deklaraciji ne treba da bude takmičenje u patriotizmu, rekla je šefica Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju.

"Da pozovemo parlamente zemalja u okruženju da i oni učine isto i da procesuiraju sve počinioce zločina nad pripadnicima srpskog naroda, da damo podršku i pozovemo međunarodne institucije da takođe u osudi zločina i tretiranju zločinaca ne pravi razliku, pre svega imajući na umu žrtve", poručila je Nada Kolundžija.

"I srpski narod je tokom XX veka i ratovao i stradao i ginuo i mislimo da je u XXI veku vreme da počne da živi. I to je naš osnovni motiv zašto ćemo glasati za opoziciju", rekla je Suzana Grubješić, šefica Poslaničke grupe G17 plus.

Opozicija zamera vlastima to što parlament usvaja dve deklaracije – jednu o zločinu u Srebrenici i drugu o zločinima nad Srbima. Takođe, opozicija postavlja pitanje o tome zašto su izostavljeni zločini u Sloveniji, kao i zašto se mekom formulacijom amnestiraju zločini koje je NATO počinio tokom bombardovanja.

"Mi smo i prošli put, kada je razgovarano o predlogu Rezolucije o Srebrenici, rekli da treba doneti jednu rezoluciju o osudi žrtava ratnih zločina i da ona nepodeljeno treba da osudi sve žrtva ma koje nacionalnosti i na ma kojem mestu da su počinjeni ti zločini. To nije prihvaćeno pa danas imamo ovu drugu rezoluciju, kao da sada treba žrtve razdvajati i selekcionisati u nekoliko grupa", rekao je Slobodan Samardžić iz DSS-a.

Radikalima je deklaracija sraman čin, dok u LDP-u smatraju da je današnja deklaracija alibi za donošenje deklaracije o Srebrenici.

Skupština je trebalo prvo da prihvati rezoluciju Saveta Evrope u kojoj su osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno se ukazuje na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG