Linkovi

Parlament Rumunije izglasao poverenje Vladi, predsednik pohvalio demonstrante


Demonstrant maše rumunskom zastavom tokom protesta u Bukureštu, (REUTERS/Stoyan Nenov - RTX2ZJ3R)
Demonstrant maše rumunskom zastavom tokom protesta u Bukureštu, (REUTERS/Stoyan Nenov - RTX2ZJ3R)

Parlament Rumunije u sredu je izglasao poverenje nedavno izabranoj vladi, i pored masovnih protesta građana izazvanih donošenjem ukaza o ublažavanju antikorupcijskih mera i aboliciji za neke počinitelje tog dela.

Za nepoverenje vladi bilo su potrebna 232 glasa poslanika, ali se protiv vlade izjasnio 161 poslanik, što je nedovoljno za usvajanje preloga opozicije o nepoverenju vladi, te premijer Sorin Grindeanu ostaje na funkciji zajedno sa svojim ministrima.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis ranije danas pohvalio je demonstrante jer im je stalo do budućnosti zemlje, ali i zbog izražavanja stavova mirnim protestom.

On je izjavio da je borba protiv korupcije u zemlji pokazala "ružno lice politike". Veliki ulični protesti u Rumuniji bili su uspešni, rekao je, kada je u pitanju blokiranje uredbe o ublažavanju antikorupcijske mere.

Vlada socijaldemokrata je, mimo parlamenta, hitnom uredbom dekriminalizovala više dela i zloupotrebu vlasti. Neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je načinjena šteta veća od 44.000 evra.

Ta uredba je izazvala masovne demonstracije širom Rumunije, zbog čega je vlada odlučila da povuče tu meru.

XS
SM
MD
LG