Linkovi

"Pametna" kašika za obolele od Parkinsona


Kompanija Liftlabs, sa sedištem u San Francisku, razvila je mali aparat koji prati i prilagođava male vibracije i drhtanje, što pomaže pri hranjenju

Jedan od najvećih izazova za ljude koji imaju Parkinsonovu bolest su teškoće, a ponekada nemogućnost, da se samostalno hrane, zbog drhtavice povezane sa tom bolešću. Ali pomoć je možda na putu. Nova, visokotehnološka, pametna kašika obećava da će stabilizovati vibracije.

Za ljude koji pate od Parkinsonove bolesti, poremećaja centralnog nervnog sistema, obično uzimanje obroka može da bude veoma teško. Najčešći simptomi bolesti povezani su sa pokretima. Osnovna aktivnost prinošenja hrane od tanjira do usta može da bude komplikovana i frustrirajuća.

Ali sada možda postoji rešenje. Kompanija Liftlabs, sa sedištem u San Francisku, razvila je mali aparat koji prati i prilagođava male vibracije i drhtanje. Anupam Patak, osnivač i direktor, objašnjava da je tehnologija koja prati Liftver slična opciji za stabilizaciju slike kod digitalnih kamera. Patak je sa Glasom Amerike razgovarao putem Skajpa.

Ono što smo uradili je da smo istovetni koncept primenili na ručni aparat koji bi mogao da pomogne osobama sa mnogo jačom drhtavicom. Tako bi neko ko ima neurološki poremećaj mogao da se pokreće i do 2 i po centimetra u magnitudi. Unutra je mali kompjuter koji radi na algoritam, koji bi u osnovi mogao da oseti pokrete osobe, odredi da li su namerni ili nenamerni i da se, ako su nenamerni, pokrene u suprotnu stranu.”

Rezultat je da aparat ostaje u ravnoteži, uprkos pokretu ramena ili ruke korisnika. Hrana koja bi inače mogla da odleti, ostaje na kašiki.

Biti u mogućnosti da vidite da se neko hrani samostalno prvi put ili samo bolje jede, veoma je značajna stvar.”

Aparat košta 295 dolara ali Liftlabs takođe prihvata donacije kako bi pomogao onima koji ne mogu da priušte da kupe aparat.

“Imamo taster za donacije na veb stranici za bilo koji iznos i kada sakupimo dovoljno novca, aparat pošaljemo Međunarodnom udruženju ili bilo kojoj drugoj fondaciji za borbu protiv Parkinsovone bolesti, a oni imaju spisak osoba koje možda loše stoje ekonomski i možda ne mogu da priušte ovakav aparat.”

Kašika je trenutno jedini dodatni deo za aparat Liftver, ali Patak obećava da će više dodataka, kao što su dublja kašika za supu i viljuška, biti dostupni uskoro.
XS
SM
MD
LG