Linkovi

Bivša predsednica Južne Koreje osuđena na 24 godine zatvora


Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje
Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje

Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje osuđena je na 24 godine zatvora pošto je proglašena krivom za zloupotrebu položaja i korupciju.

Izricanje presude prenošeno je na nacionalnoj televiziji. Centralni okružni sud u Seulu osudio je Park zbog primanja mita, iznuđivanja, zloupotrebe položaja i drugih krivičnih dela. Predsedavajući sudija izjavio je da je bilo "neizbežno da se izrekne stroga kazna bivšoj predsednici, makar i samo zato da bi se sprečilo da u budućnosti neki predsednik opet zloupotrebi moć koju mu je dao narod i izazove haos u državnim poslovima."

Uz zatvorsku kaznu, Park će morati da plati novčanu kaznu u iznosu većem od 16 miliona dolara. Bivša liderka Južne Koreje ima nedelju dana da uloži žalbu na presudu. Ona sve vreme tvrdi da je nevina i da je žrtva političke osvete. Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu od 30 godina.

Park je optužena da je u dosluhu sa dugogodišnjom saradnicom Čoi Sun-sil izvršila pritisak na više od deset kompanija da doniraju ukupno 72 miliona dolara za pokretanje dve fondacije pod upravom Čoi. Dve žene su takođe osuđene zbog primanja mita od nekih od tih kompanija.

Park je smenjena početkom prošle godine posle masovnih protesta u kojima su milioni građana izašli na ulice tražeći njenu ostavku. Ona je ćerka pokojnog diktatora Park Čung-hija koji je vladao Južnom Korejom od 1961. do 1979.

XS
SM
MD
LG