Linkovi

Pariz: Policija upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata


Protest povodom obeležavanja godišnjice "žutih prsluka" u Parizu (Foto: REUTERS/Charles Platiau)

Francuska policija upotrebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata u Parizu koji su se okupili tokom obeležavanja godišnjice antivladinih demonstracija nazvanih žuti prsluci.

Policija je saopštila da su uhapšene 33 osobe, objavila je agencija Rojters. Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija – poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa.

Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizali barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni – na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem.

U južnom delu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata sprečeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu.

Takozvani protesti žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usled rasta cena goriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsednik Emanuel Makron.

Protekom vremena protesti su izgubili na snazi – masovnost mu je sa desetina hiljada građana opala na nekoliko hiljada. Na vrhuncu – gradske ulice okupiralo je i do 300.00 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG