Linkovi

Pariz dobio prvu gradonačelnicu


An Idalgo novoizabrana gradonačelnica Pariza

Socijalista An Idalgo, pobedila je na lokalnim izborima u Parizu i postala prva gradonačelnica Fracuske prestonice. Međutim, uspeh vodećih socijalista nije zabeležen i u ostalim mestima gde je pobedu odnela desnica.

An Idalgo, poreklom iz Španije, pobedila je svoju konzervativnu suparnicu Natali Košćuško Morizet i postala prva žena na čelu glavnog grada Francuske.

"Ja sam prva žena gradonačelnik Pariza. Svesna sam izazova koji mi predstoje. Biću gradonačelnica ovog grada koji nikada ne vara… ni kada je ljut, ni sa svojim idealima, niti sa svojom čašću. Biću gradonačelnica svih Parižana bez izuzetaka..''

Idalgo je bila desna ruka odlazećeg gradonačelnika Betrana Delanoe. Osvojila je glasove obećanjima da će izgraditi nove opštinske stanove i omogućiti pristupačnija obdaništa.

Mnogi politički analitičari smatraju poziciju gradonačelnika korakom ka predsedničkoj kandidaturi.

Međutim, njene kolege socijalisti se nisu proslavili u mnogim drugim francuskim gradovima i mestima izgubivši od kandidata umerene desnice kao i kandidata anti-evropski i anti-imigrantski orijentisanog desničarskog Nacionalno fronta.

Na ove izbore se gleda kao referendum o nepopularnosti predsednika Fransoa Olanda.

Glasači su nezadovoljni zbog loše ekonomske situacije I visoke stope nezaposlenosti.
XS
SM
MD
LG